Hlavní obsah

Cyklistka Cookeová vyhrála po olympiádě i mistrovství světa

Pětadvacetiletá britská cyklistka Nicole Cookeová vyhrála i druhý vrcholný závod sezóny, po olympijských hrách v sobotu triumfovala také na mistrovství světa. V italském Varese měla nejvíce sil ve spurtu vedoucí trojice a přidala zlatou medaili ke stříbru a dvěma bronzům z minulých let. Po téměř 139 kilometrech projela cílem před Marianne Vosovou z Nizozemska a Němkou Judith Arndtovou.

Článek

V konkurenci 139 závodnic se neprosadila dvojice českých reprezentantek Martina Růžičková a Jarmila Machačová. První z nich obsadila 51. místo se ztrátou přes šest minut, Machačová do cíle nedojela.

O medailistkách se rozhodlo až v úplném závěru. V posledních kilometrech si nepatrný náskok vybojovala trojice jezdkyň, které si to pak rozdaly ve finiši. Cookeová vybojovala pro Velkou Británii první zlatou medaili v ženském závodě po 24 letech.

Britku, majitelku stříbra z roku 2005 a bronzů z let 2003 a 2006, doprovodily na stupně vítězů bývalé mistryně světa: Vosová vyhrála před dvěma lety a Arndtová, která ve Varese získala i bronz v časovce, triumfovala v roce 2004. S pětisekundovou ztrátou projela cílem na čtvrtém místě Emma Johanssonová, švédská stříbrná medailistka z olympiády v Pekingu.

MS - závod s hromadným startem (138,8 km):
1. Cookeová (Brit.) 3:42:11, 2. Vosová (Niz.), 3. Arndtová (Něm.) obě stejný čas, 4. Johanssonová (Švéd.) -5, 5. Worracková (Něm.) -11, 6. Ziliuteová (Lit.) -1:48, ...51. Růžičková -6:11, Machačová (obě ČR) nedokončila.

Reklama