Hlavní obsah

Cyklista Armstrong odmítl testy vzorků moči ze starých Tour

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong odmítl nové otestování vzorků moči, které odevzdal při svém prvním triumfu ve slavném závodě v roce 1999. K testům vyzval sedmatřicetiletého Američana, který se nedávno vrátil k cyklistice, šéf francouzské antidopingové agentury Pierre Bordry, podle nějž by tím slavný jezdec mohl definitivně ukončit dohady o své dopingové minulosti.

Foto: Oakley

Americký cyklista Lance Armstrong

Článek

Podle Armstronga jsou však nové testy naprosto zbytečné. "V roce 2005 byly provedeny testy na vzorcích moči z Tour v letech 1998 a 1999," citovala cyklistu agentura Reuters. "Analýza, kterou provedla nezávislá komise, nakonec ukázala, že se vzorky se nezacházelo tak, jak se mělo, a v mnoha směrech byly znehodnoceny. Takže ani před třemi lety nemohly být znovu testovány, protože nemůžou přinést smysluplné výsledky," dodal Armstrong a připomněl aféru z roku 2005, kdy ukončil kariéru.

Krátce po jeho sedmém triumfu na Tour totiž deník L'Equipe napsal, že Američan měl před devíti lety pozitivní testy na zakázanou hormonální látku EPO. Odvolával se na výsledky analýz Armstrongových vzorků, jež byly provedeny až dodatečně po několika letech. V roce 1999 ještě v antidopingových laboratořích nedokázali EPO odhalit.

Obviněním se zabývala Mezinárodní cyklistické unie, nakonec však oznámila, že nemá v ruce nic, za co by měla Armstronga potrestat.

Armstrong se rozhodl k profesionální cyklistice vrátit na začátku září a v nové sezóně bude hájit barvy stáje Astana. Kazašský tým, který měl v minulosti potíže s dopingem, kvůli Armstrongovi najal uznávaného experta na boj s dopingem Dona Catlina. Ten bude dohlížet na cyklistovu přípravu a informace bude pravidelně zveřejňovat na internetu.

Reklama