Hlavní obsah

Armstrong se brání nařčení, že je ostudou Tour de France

PAŘÍŽ

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong se pustil do organizátorů slavného závodu, kteří ho neustále nepřímo obviňují z dopingu. Sedmatřicetiletý Američan, který se před měsícem vrátil po třech letech k profesionální cyklistice, se ozval poté, co ho nový šéf pořádající společnosti Amaury Sports Organisation (ASO) nazval ostudou Tour.

Článek

"Když jsem byl na Tour naposledy, vyhrál jsem ji posedmé za sebou a nikdy jsem nebyl pozitivně testován navzdory sedmi letům přísných kontrol," citovala agentura Reuters Armstrongovo prohlášení.

"Nemusím navíc připomínat, že ani jeden z 25 cyklistů, kteří se mnou během těch let jezdili v týmu, také nebyl nikdy pozitivně testován," uvedl americký cyklista. "Navíc podle všech dostupných průzkumů dosahovala v té době sledovanost, zájem médií, fanoušků a sponzorů z celého světa rekordních čísel. Co je to potom za ostudu?" dodal.

Ohradit se rozhodl poté, co nový šéf ASO Jean-Etienne Amaury v sobotu prohlásil, že Armstrong dělal Tour ostudu. "Už mě to začíná štvát. Miluji Tour, mám rád fanoušky ve Francii, ale tohle prostě nehodlám akceptovat," prohlásil.

Americký cyklista bojoval s dopingovým podezřením takřka po celou svou kariéru. Před třemi lety list L'Equipe, který vlastní dceřiná společnost ASO Editions Philippe Amaury, přišel s informací, že ve vzorku Armstrongovy moči ze závodu v roce 1999 byly nalezeny stopy EPO. Obviněním se zabývala Mezinárodní cyklistické unie, nakonec však oznámila, že nemá v ruce nic, za co by měla Armstronga potrestat.

Reklama