Hlavní obsah

Basso se vyhnul půlročnímu vězení zaplacením pokuty

ŘÍM

Italský cyklista Ivan Basso byl v úterý odsouzen za doping k šestiměsíčnímu trestu vězení. Vítěz Gira d'Italia 2006 ovšem za mříže nemusí, vzhledem ke své dosavadní bezúhonnosti se mohl vykoupit zaplacením pokuty 10 800 eur (zhruba 267 tisíc korun). Uvedla to agentura APA.

Článek

Proces v severoitalském městě Busto Arsizio trval od loňského července, kdy Basso poprvé u soudu vypovídal. Vzhledem k tomu, že v Itálii je užívání zakázaných látek trestným činem, hrozily slavnému cyklistovi až tři roky vězení.

Basso sice nikdy neměl pozitivní dopingový test, ale loni se přiznal, že se zapletl se španělským lékařem Eufemianem Fuentesem. Spolu pomocí manipulace s krevnímu vzorky plánovali podvádět před Tour de France 2006, na níž nakonec po vypuknutí skandálu Basso, ale například ani Němec Jan Ullrich nestartovali.

Jeden z nejúspěšnějších italských cyklistů posledních let byl následně potrestán zpětně dvouletým trestem závodění, který mu vyprší koncem října. Ještě tento měsíc se Basso hodlá vrátit do pelotonu na závodech v Japonsku, a proto v úterý ani nebyl osobně při vynesení rozsudku. "Chce nechat všechno za sebou a znovu se věnovat jen závodění," uvedl advokát cyklisty, jenž bude kolegou Romana Kreuzigra ve stáji Liquigas.

Reklama