Hlavní obsah

Štybar si stále neodpustil loňskou promarněnou šanci v Táboře

TÁBOR

Třetí start v domácím závodu Světového poháru v Táboře v elitní kategorii má před sebou vicemistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar a touží se oproti předchozím dvěma letům znovu zlepšit: pokud možno až na stupně vítězů. V roce 2006 dojel šestý a před rokem byl pátý.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

K medailovým pozicím měl blízko už loni a ještě dnes se sám na sebe zlobí za to, že šanci promarnil. "Měl jsem to hodně dobře rozjeté. Snad čtyřikrát jsem byl odjetý s Nijsem, ale pokaždé nás soupeři dostihli. I s odstupem času si pořád myslím, že jsem měl na to, abych byl na stupních vítězů. Asi jsem byl zbytečně aktivní a nešetřil síly na závěr. Posledních deset minut závodu jsem úplně odešel a začal jsem couvat," řekl novinářům s nadsázkou Štybar.

Do letošního Světového poháru vstoupil před týdnem v belgickém Kalmthoutu šestým místem. Závod mu prý naznačil, že jeho forma se lepší. "Těžko se během týdne všechno změní o sto procent k lepšímu. Měl bych na tom být líp, ale na vítězství asi ještě pomýšlet nemůžu. Uvidím, jak se závod bude vyvíjet. Nechci hlavně udělat stejnou chybu jako před rokem, kdy jsem si ten závod prohrál sám," uvedl člen belgické stáje Fidea.

Těžké unikání v Táboře

V Táboře se prý dost těžko soupeřům uniká. "Určitě je to jeden z nejnáročnějších okruhů v celém Světovém poháru. Pořád nahoru, dolů, poměrně dlouhý úsek na silnici," řekl Štybar. Počítá s tím, že v úvodu pojede pohromadě větší skupina a v závěru se vpředu objeví jezdci, kteří našetří nejvíc sil. "Nemyslím si, že by někdo vlezl dopředu a celou dobu táhl všechny za sebou. Takového dobráka asi nenajdeme."

Stejně jako ostatní čeští jezdci se těší na podporu fanoušků, za Štybarem jich z rodného Stříbra přijede celý autobus. "Jet doma znamená víc než ostatní závody. Přijdou čeští fanoušci, to je samo o sobě obrovská motivace pro každého," prohlásil.

Za největší soupeře považuje tradičně belgické jezdce a také nizozemského mistra světa Larse Booma, který skončil v Kalmthoutu až desátý. "Půjde určitě nahoru a tohle je trať vyloženě na něj. On je závodník do tahu, řadím ho mezi největší favority. Doufám, že do vývoje závodu budeme hodně mluvit i my. Každý se bude chtít vytáhnout," uvedl bývalý dvojnásobný mistr světa do 23 let.

Reklama