Hlavní obsah

Češi si podmanili extrémní závod horských cyklistů v Austrálii

PRAHA

Především výborná týmová práce stála za úspěchem českých cyklistů na extrémním závodě na horských kolech Crocodile Trophy. V Austrálii na konci října obsadili první tři místa v celkovém pořadí jednotlivců a první dvě místa v soutěži týmů. Z triumfu se při své třetí účasti poprvé radoval Ondřej Fojtík.

Článek

České týmy VIG Racing přijely do Austrálie s cílem vyhrát a od začátku se jejich jezdci pohybovali v čele průběžného pořadí. "Týmová strategie se tvořila ze dne na den. Nikdy jsme neřekli, kdo je lídr, čímž jsme udržovali v napětí soupeře. Nevěděli, koho si mají hlídat," řekl na úterní tiskové konferenci v Praze Zdeněk Kříž, který přišel s myšlenkou týmu pro tento závod a sám obsadil jedenácté místo.

Soupeři na český nástup nenašli odpověď. "Třeba Australany jsme tak zdeptali, že v podstatě psychicky odstoupili. Nebyli vůbec schopni závodit," vyprávěl vítěz Fojtík.

Ten při předchozích startech v letech 2004 a 2007 obsadil vždy druhé místo, až letos se dočkal triumfu. "Po svých zkušenostech jsem přesvědčený, že bez takového zázemí se nedá vyhrát. Je to podobné silniční cyklistice, vyhráli jsme díky týmové taktice," uvedl.

Během devíti soutěžních a jedné slavnostní etapy cyklisté na severu Austrálie absolvovali celkem 1200 kilometrů. Na start se postavila stovka závodníků ze třinácti zemí.

Reklama