Hlavní obsah

Rakušan Kohl dostal za doping dva roky

Rakouská národní antidopingová agentura (NADA) v pondělí potrestala cyklistu Bernharda Kohla za doping dvouletým zákazem činnosti. Kohlovi bylo prokázáno užití novější formy krevního dopingu EPO, označované jako CERA.

Článek

Šestadvacetiletý rakouský jezdec letos vyhrál na největším cyklistickém závodu světa Tour de France vrchařskou soutěž a v celkové klasifikaci obsadil třetí místo. Za tento úspěch aspiroval dokonce na titul rakouského sportovce roku.

Po dodatečném prozkoumání vzorků a zveřejnění pozitivního výsledku Kohl užití zakázaného prostředku přiznal a zřekl se i kontrolního testu B. Slíbil, že před příslušnou komisí NADA "řekne, všechno, co ví" o pozadí svého případu a lidech, kteří mu k dopingu pomohli. Od otevřené výpovědi si sliboval mírný trest.

Co v pondělí při výslechu před zástupci agentury vypověděl, není známo. Výše trestu ale napovídá, že se spíše potvrdily obavy zasvěcených, že se Kohl podobně jako většina usvědčených hříšníků v minulosti uchýlí k mlčení a jména spoluviníků neprozradí. "Neuvedl žádná jména lidí, kteří stáli v pozadí jeho dopování. Takže nemohla být řeč o snížení trestu," potvrdil předseda disciplinární komise NADA Gernot Schaar.

Po vynesení rozsudku vyjádřil cyklista zklamání. "Dal jsem jim své prohlášení a byl jsem upřímný. Je hanba, že jsem dostal stejný trest jako ti, kteří všechno popírají. Uvedl jsem, jak jsem se k tomu dostal a jaké byly moje důvody," řekl Kohl.

Reklama