Hlavní obsah

O domácím cyklokrosovém šampiónovi se rozhodne v Kolíně

PRAHA

O cyklokrosovém šampiónovi České republiky se rozhodne tuto sobotu na 3100 metrů dlouhé trati v Kolíně. Mezi největší favority patří obhájce loňského prvenství z Mnichova Hradiště Zdeněk Štybar či Radomír Šimůnek mladší. „Byl bych moc rád, kdyby se mně konečně podařilo domáčí mistrovství vyhrát,“ řekl Šimůnek, který se na stupně vítězů postavil šestkrát, ani jednou však nevyhrál.

Článek

Šimůnka považuje za jednoho z hlavních kandidátů na zisk titulu republikového šampióna i reprezentační trenér Petr Klouček. „Zároveň však může někdo překvapit. Profil trati a klimatické podmínky nahrávají jezdcům, se kterými se až tak nepočítá. Vidět by mohl být například Ondřej Bambula, který na sněhu umí,“ nechal se slyšet Klouček na úterní tiskové konferenci.

V Kolíně by se měla představit kompletní česká cyklokrosová špička. Zvláště Zdeněk Štybar s Radomírem Šimůnkem mají v letošní sezóně vynikající formu. „Očekávám pěkný a také dramatický závod,“ řekl Klouček a dodal, že republikový šampionát definitivně rozhodne o nominaci na nadcházející mistrovství světa, které se pojede v nizozemské Hoogerheide na přelomu ledna a února. „O nominaci na MS mám jasno z 80 %. Konečné rozhodnutí padne až po kolínském závodu,“ dodal kouč.

Šimůnek by rád konečně vyhrál

Radomír Šimůnek mladší doufá, že se mu v Kolíně podaří prolomit smolnou sérii na domácích šampionátech. Již pětkrát stál na stupních vítězů, ale ani jednou neslavil prvenství. „Byl jsem čtyřikrát bronzový a jednou druhý. Cítím se v pohodě a byl bych rád, kdyby se mně konečně podařilo mistrovství republiky vyhrát,“ přeje si Šimůnek.

Trať závodu, který se pojede na okruhu dlouhém 3100 metrů s minimálním převýšením, je hodně rychlá a technicky náročná. Nechybí pískové úseky jako jsou na okruzích v Belgii či umělé překážky. Svou roli však s největší pravděpodobností sehraje počasí. Tuhé mrazy způsobily zmrznutí podkladu, na který následně napadl sníh. „Klukům to bude hodně klouzat,“ je si vědom ředitel závodu Jan Slavíček.

Kolínský závod je zároveň i osmým dílem domácího poháru Toi Toi cup, do kterého se počítá pět nejlepších výsledků a mistrovství republiky, které je bodováno trojnásobně. Na start závodu se postaví společně jezdci kategorie elite i do 23 let, chybět nebude ani osm nejlepších domácích juniorů.

Pořadí Českého poháru (po sedmi závodech):
1. Bína (Budvar Tábor) 275 bodů, 2. Ausbuher (Exe Jeans) 220, 3. Zlámalík (Prodoli) 214, 4. Dlask (Fidea) 205, 5. Kulhavý (Michelin Specialized) 173.

Reklama

Související témata: