Hlavní obsah

Antidopingové úřady znovu testují vzorky z Tour de France 2017

Brusel

Antidopingové úřady znovu testují odebrané vzorky z cyklistické Tour de France 2017. Nové analýzy se soustředí na odhalení dříve nezjistitelné zakázané látky a vyplývají z poznatků získaných při antidopingové operaci Aderlass (pouštění žilou).

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Na základě dodatečných informací jsme identifikovali relevantní vzorky a provedli první analýzy," řekl belgickému deníku Het Nieuwsblad mluvčí Cyklistické antidopingové nadace (CADF).

Tu Mezinárodní cyklistická unie (UCI) loni v listopadu vyzvala, aby ve světle dopingové aféry retestovala vzorky z let 2016 a 2017. Podle listu se analýzy soustředí na odhalení nejmenovaného zakázaného produktu amerického původu.

Operace Aderlass vyvrcholila loni v únoru raziemi a zatýkáním během mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu. Policie rozbila dopingovou síť, jejíž hlavou byl lékař Mark Schmidt z Erfurtu, bývalý lékař cyklistických týmů Milram a Gerolsteiner. Schmidt podle vyšetřovatelů pomáhal dopovat více než dvaceti sportovcům z pěti odvětví. Do skandálu bylo zapleteno minimálně osm profesionálních cyklistů, z nichž někteří se už k dopingu přiznali či dostali tresty.

Reklama