Hlavní obsah

Armstrong chce při návratu zachraňovat životy, ne vyhrávat

ADELAIDE

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong věří, že jeho návrat k cyklistice nebude poměřován úspěchy v závodech, ale počtem životů, které pomůže zachránit.

Článek

Sedmatřicetiletý Američan se do profesionálního pelotonu vrátil po tříleté pauze v neděli, kdy v australském Adelaide absolvoval kritérium na úvod závodu Tour Down Under. Den před tím v tamní nemocnici pořádal oběd na podporu celosvětového boje s rakovinou. "Během 1274 dní, kdy jsem nezávodil, zemřelo na rakovinu asi 27,5 miliónu lidí," citovala agentura AP Armstronga, který porazil rakovinu varlat a poté sedmkrát vyhrál Tour de France. "Jedna organizace nemůže boj zvládnout sama. Musí proti tomu bojovat celý svět," dodal.

Armstrong už na podzim zdůvodnil svůj návrat k cyklistice tím, že chce upozornit na nutnost boje s rakovinou. Prý mu vůbec nevadí, že kvůli tomu riskuje svou pověst. "Peněz už jsme vybrali dost, ale podobné věci někdy potřebují víc než peníze. Musí se na ně upozornit," uvedl. "Lidé mi hodně připomínají, že návratem riskuji svou pověst. Ale já po sobě nemusím zanechat sportovní úspěchy. Ale když budu na Tour de France pátý a pomůžu vybrat pár miliard dolarů na výzkum, bude to fantastické," prohlásil. "Ze sportovního pohledu je to velký risk, ale z lidského pohledu rozhodně stojí za to," dodal.

Reklama