Hlavní obsah

Šimůnek má problémy se zády, přesto na MS myslí na medaili

HOOGERHEIDE

Vysoké ambice má před světovým šampionátem cyklokrosařů český reprezentant Radomír Šimůnek. Na loňském mistrovství v Trevisu dlouho útočil na stupně vítězů, nakonec obsadil páté místo. Nyní pětadvacetiletý jezdec věří, že ho v neděli v Hoogerheide nezastaví v cestě za medailí ani potíže se zády.

Článek

Na šampionátu bude startovat již pojedenácté. "Na mistrovství světa je potřeba být hlavně psychicky připravený. Fyzicky jsem na tom dobře a bylo by pěkné urvat nějakou tu medaili," řekl českým novinářům Šimůnek.

Po úspěšné sérii na přelomu roku, kdy několikrát stál mezi elitou na stupních vítězů, však dva závody Světového poháru nedokončil. "V prvním případě v Roubaix jsem měl těžký pád, po němž jsem slezl. Bolela mě záda a vyvrcholilo to v Miláně. Chtěl jsem dojet, ale prostě to nešlo. Tento týden se dávám dohromady a věřím, že budu v neděli v pořádku," uvedl Šimůnek.

Do závodu nastoupí s obstřikem

Krátce po závodu v Roubaix si ještě nemyslel, že by jeho potíže mohly být vážnější, pak se ale problémy zhoršily. "V tomto týdnu jsem byl u maséra, fyzioterapeuta, denně jsem v kontaktu s lékařem. Včera jsem trénoval pod lokálním umrtvením a bylo to lepší, i když při běhu záda bolela," řekl Šimůnek, který zřejmě i na start mistrovského závodu nastoupí s obstřikem. "Musím být připraven na sto procent. Jinak to nejde, protože o medaile bude bojovat patnáct lidí," podotkl český jezdec.

Do dějiště šampionátu přijel ve čtvrtek. "Trénovat se nemusí již tolik, hlavně se připravit psychicky. Hodně důležité je si pořádně prostudovat okruh, prozkoumat každou zatáčku, každý kámen," zdůraznil Šimůnek, který prý nevyznává žádný speciální rituál. "Jen jet na doraz," dodal.

Trať mu zlepšila náladu

Doufá, že v Nizozemsku nezačne před závodem pršet. "Zdali bude bláto, nebo sucho, to neřeším, ale pokud bych si mohl vybrat, jsem pro sucho," uvedl třináctý muž světového žebříčku. Na okruhu byl poprvé až v pátek, rychlá a tvrdá trať by mu měla vyhovovat. "To mi rozhodně zlepšilo náladu," zdůraznil Šimůnek.

Podle něj je okruh favoritů hodně široký. "Holanďané jsou doma a Boom je určitě favoritem číslo jedna. Potom trio Belgičanů Nijs, Wellens a Albert, samozřejmě Zdeněk Štybar a překvapit může Ital Fontana, v Miláně jel dobře," řekl Šimůnek.

Reklama

Související témata: