Hlavní obsah

Vosová získala na MS v cyklokrosu druhé nizozemské zlato

Marianne Vosová vybojovala na mistrovství světa v cyklokrosu v nizozemském Hoogerheide druhé zlato pro pořadatelskou zemi. Jedenadvacetiletá závodnice v neděli ve spurtu zdolala pětatřicetiletou Němku Hanku Kupfernagelovou, třetí dojela Katherine Comptonová z USA. Jana Kyptová skončila na 32. místě, Pavla Havlíková závod nedokončila.

Článek

Havlíková přitom výborně odstartovala a na silnici dokonce pole závodnic vedla, do terénu vstříc šesti okruhům vjela jako třetí. To však již vpředu jela Comptonová, která vsadila na dlouhý samostatný únik. Smůlu měla Kyptová, která skončila na zemi poté, co před ní spadla Francouzka Triquetová-Claiudeová.

Po třetině závodu měla Comptonová k dobru 18 sekund, za ní se vytvořila trojice Kupfernagelová, Vosová a Ferrierová-Bruneauová z Francie. Když však obhájkyně zlata Kupfernagelová zrychlila, francouzská cyklistka odpadla.

V závěru třetího kola se dvojice pronásledovatelek dotáhla na Comptonovou a vydržely spolu až do závěrečného spurtu. Předtím to už několikrát vypadalo, že Američanka ostré tempo nevydrží, ale pokaždé se dokázala na soupeřky dotáhnout.

Havlíkové se závod nevydařil

V čele neúnavně jezdila Kupfernagelová, zatímco Vosová se s podporou příznivců podél trati jen vezla a čekala na svůj silný spurt. Němka se jí snažila několikrát uniknout, ale pokaždé marně.

V cílové rovince Vosová nastoupila a nedala soupeřkám sebemenší šanci. Po zlatu z roku 2006 a stříbru z loňského mistrovství tak do své bohaté sbírky, v níž má i titul světové šampionky ze silnice, přidala další cenný kov. Pro Kupfernagelovou bylo stříbro již devátou medailí z deseti šampionátů; její kolekce nyní čítá po čtyřech zlatých i stříbrných medailích a jeden bronz.

Havlíkové se závod nevydařil. Postupně se propadla až do třetí desítky, dva okruhy před cílem jí navíc praskl rám a musela odstoupit. "Odstartovala jsem až nečekaně dobře, ale pak mi vůbec nejely nohy. Hodně jsem klesla, ale závod mistrovství světa je výjimečný, a tak jsem se chtěla poprat o co nejlepší výsledek. Chtěla jsem potvrdit, že výsledky z úvodu sezóny nebyly náhodné, ale bohužel to nevyšlo," řekla Havlíková novinářům po závodě.

"Nakonec mi praskl rám a musela jsem odstoupit, ale na to se nechci vymlouvat. To bylo v době, kdy jsem neměla na dobrý výsledek již šanci," dodala česká reprezentantka.

MS v cyklokrosu:
Ženy:
1. Vosová (Niz.) 42:39, 2. Kupfernagelová (Něm.) -1, 3. Comptonová (USA) -2, 4. Van Passenová (Niz.), 5. Maniová (Fr.), 6. Cantová (Belg.) všechny -29, ...32. Kyptová -5:43, Havlíková (obě ČR) nedokončila.
Pořadí států:
1. Nizozemsko 12 bodů, 2. USA 27, 3. Francie 37.

Reklama