Hlavní obsah

Cyklista Boonen nedostane u soudu trest za užívání kokainu

Někdejší cyklistický mistr světa Tom Boonen nebude u civilního soudu potrestán kvůli kokainu, který byl u něj loni objeven při mimosoutěžní kontrole. Podle soudu v belgickém městě Turnhout už na svůj prohřešek doplatil dostatečně.

Článek

Boonen měl pozitivní test na kokain při květnové mimosoutěžní kontrole a pořadatelé ho kvůli tomu vyloučili z Tour de France. Jiný sportovní postih mu nehrozil, protože kokain není mimo závody považován za zakázanou látku.

Belgická prokuratura cyklistu vyšetřovala kvůli podezření z držení drogy, ale soud případ zamítl ještě před zahájením procesu. Kauzu už považuje za uzavřenou i šéf Boonenova týmu Quick-Step Patrick Lefevere. "Tom byl potrestán veřejně i finančně. Doufáme, že to pro něj byla lekce," řekl.

Boonen shodou okolností právě ve úterý vyhrál třetí etapu závodu Kolem Kataru a dostal se do čela průběžného pořadí tohoto podniku.

Boonen se fanouškům omluvil, ale nikdy nepotvrdil, ani nevyvrátil obvinění z užívání kokainu. Pokud by musel před soud, hrozil by mu trest od tří měsíců do pěti let a pokuta až 155 000 eur (asi 4,4 miliónu korun).

Reklama