Hlavní obsah

Deštivou první etapu Kolem Kalifornie vyhrál Mancebo

Španělský cyklista Francisco Mancebo si nejlépe poradil s nástrahami první etapy závodu Kolem Kalifornie. Do cíle dojel po 172 kilometrech v hustém dešti v čele tříčlenné skupiny s minutovým náskokem před zhruba dvacetičlennou skupinou pronásledovatelů, v níž nechyběl ani Američan Lance Armstrong.

Článek

Téměř neregulérní podmínky a velké časové ztráty vyřešili organizátoři několik hodin po skončení závodu tím, že za oficiální vzali výsledky, které panovaly před posledním městským okruhem v Santa Rose.

Armstrong se po lednovém návratu do profesionálního pelotonu musel potýkat s prvními vážnějšími problémy. Vedle nepříjemných povětrnostních podmínek jel dlouho s prázdnou galuskou, navíc mu byl před etapou odcizen unikátní časovkářský speciál.

Ve vyčerpávající nedělní etapě se snažil sedmatřicetiletý sedminásobný vítěz Tour de France dostihnout vedoucího jezdce, nakonec se mu to ale nepovedlo. "To bylo strašné, doslova peklo na zemi. Asi jeden z nejhorších dnů, co jsem na kole zažil. Ještě teď jsem zmrzlý," uvedl Armstrong v rozhovoru v cíli etapy.

Cyklistický etapový závod Kolem Kalifornie:
1. etapa (172 km): 1. Mancebo (Šp.) 4:11:07, 2. Van de Walle (Belg.), 3. Nibali (It.) oba -1, 4. Morabito (Švýc.), 5. Armstrong (USA), 6. Popovyč (Ukr.) všichni -1:07.
Průběžné pořadí: 1. Mancebo 4:15:46, 2. Leipheimer -1:02, 3. Zabriskie (oba USA), 4. Rogers (Austr.) oba -1:03, 5. Armstrong -1:05, 6. Horner (USA) -1:09.

Reklama