Hlavní obsah

Leipheimer vede v Kalifornii celkově a útočí na vítězný hattrick

SANTA CRUZ

Americký cyklista Levi Leipheimer se dostal po druhé etapě do průběžného vedení závodu Kolem Kalifornie a útočí na západním pobřeží USA na třetí triumf za sebou. Jeho slavný kolega ze stáje Astana Lance Armstrong měl v průběhu etapy kolizi s motocyklem fotografa, nicméně 186,5 km mezi městy Sausalito a Santa Cruz dokončil spolu s nejlepšími a posunul se na průběžné čtvrté místo.

Článek

Náročnou etapu v hustém dešti a silném větru vyhrál po sólovém úniku Američan Thomas Peterson těsně před Leipheimerem. Ten se odpoutal od dalších pronásledovatelů zhruba dvacet kilometrů před cílem v posledním stoupání a spolu s vítězem najeli na osmnáctičlennou skupinu 21 sekund.

"Počasí bylo opravdu hnusné, ale já sem se cítil skvěle. Nemohl jsem se dočkat, musel jsem ujet," řekl pětatřicetiletý Leipheimer ke svému rozhodujícímu úniku.

Díky němu má nyní v čele náskok 24 sekund před Australanem Michaelem Rogersem, jenž přivedl do cíle druhou skupinu, v níž nechyběl Armstrong. Navrátilec do cyklistického pelotonu měl zhruba na 120. kilometru kolizi s motocyklem, ale na náhradním kole se brzy vrátil do hlavní skupiny a obsadil třinácté místo.

"Motorka s fotografem havarovala těsně přede mnou. Bylo to nešťastné, ale mohlo to dopadnout hůř. Mám trochu bolavou kyčel, ale jinak se cítím dobře. Levi ukázal, že je tu nejlepší," uvedl Armstrong, jenž na svého týmového kolegu ztrácí rovnou půlminutu. Třetí je další domácí cyklista David Zabriskie s odstupem 28 sekund.

Cyklistický závod Kolem Kalifornie - 2. etapa (186,5 km):
1. Peterson 5:06:20, 2. Leipheimer (oba USA) stejný čas, 3. Rogers (Austr.), 4. Horner (USA), 5. Sevilla (Šp.), 6. Seeldraeyers (Belg.), ...13. Armstrong (USA) všichni -21.
Průběžné pořadí:
1. Leipheimer 9:23:02, 2. Rogers -24, 3. Zabriskie (USA) -28, 4. Armstrong -30, 5. Horner -34, 6. Brajkovič (Slovin.) -38.

Reklama

Související témata: