Hlavní obsah

Armstrong pomohl Leipheimerovi k třetímu triumfu v Kalifornii

ESCONDIDO

Americký cyklista Levi Leipheimer vyhrál potřetí za sebou závod Kolem Kalifornie. V nedělní závěrečné etapě dojel na devátém místě se ztrátou 40 sekund na vítězného Franka Schlecka z Lucemburska. Leipheimerův týmový kolega a sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong obsadil v konečném pořadí sedmé místo.

Článek

"Tohle je ze všech vítězství tady to nejsladší," řekl Leipheimer. V čele průběžného pořadí byl od druhé etapy a trikot pro nejlepšího jezdce udržel až do cíle v Escondidu. "Těžko se to popisuje, ale vyhrát potřetí za sebou bylo hodně těžké," uvedl pětatřicetiletý cyklista. "Taky jsem Lancovi řekl, že nechápu, jak sakra mohl vyhrát sedmkrát za sebou Tour de France! Strašně ho respektuji, protože tlak a očekávání tam je mnohonásobně větší a vy nemůžete být druhý, protože to je pro vás porážka," dodal.

Sedmatřicetiletý Armstrong, který se po více než třech letech vrátil do profesionálního pelotonu, dojel v neděli na 31. místě a celkově skončil sedmý minutu a 46 sekund za Leipheimerem. "Sakra jsem si to tady užil," citovala agentura Reuters Armstronga, kterému se prý zamlouvala role řadového cyklisty. "S ničím jiným, než že budu pomáhat Levimu, jsem sem nejel a myslím, že mi to svědčilo. Patnáct let jsem se vozil v pelotonu a čekal na poslední stoupání, abych zaútočil. Tady jsem jezdil do úniků, byl v čele a moc se mi to líbilo," uvedl.

Závod Kolem Kalifornie byl pro Armstronga druhým startem po návratu k cyklistice, před tím obsadil v Tour Down Under v Austrálii 29. místo. "Myslím, že mohu být spokojen. Takhle ve formě jsem v únoru ještě nikdy nebyl," prohlásil americký cyklista. "Nesmím ale zapomenout, že tři roky jsem jedl, na co jsem měl chuť, a množství vypitého vína se také někde musí projevit," řekl Armstrong, který chce jet na Tour de France a také Giru d'Italia. "Kdybych se na Tour nebo Giru dostal mezi nejlepší tři, pět nebo i deset, bylo by to skvělé. Rozhodně se tam nebudeme vozit, tři týdny jíst těstoviny a popíjet víno. Chceme závodit," dodal.

Další navrátilec do profesionálního pelotonu Floyd Landis skončil v Kalifornii na 23. příčce. Třiatřicetiletý Američan jel první závod po dvouletém trestu za doping, který ho připravil o triumf na Tour de France v roce 2006.

Kolem Kalifornie - 8. etapa (155,8 km):
1. F. Schleck (Luc.) 3:48:39, 2. Nibali (It.) -2, 3. Hincapie (USA), 4. Sutherland (Austr.), 5. Niermann (Něm.), 6. Rubiera (Šp.), ...31. Armstrong (USA) všichni -40.
Konečné pořadí:
1. Leipheimer 31:28:21, 2. Zabriskie (oba USA) -36, 3. Rogers (Austr.) -45, 4. Voigt (Něm.) -1:10, 5. Lövkvist (Švéd.) -1:29, 6. Nibali -1:37, 7. Armstrong (USA) -1:46.

Reklama

Související témata: