Hlavní obsah

VIDEO: Štybar chce na olympiádu, a tak se vrhne na horská kola

PRAHA

Jen pár dní odpočinku si dopřeje cyklokrosař Zdeněk Štybar. Poté začne s přípravou a závoděním na horských kolech. Rád by se nominoval na mistrovství Evropy a v případě úspěchu by se chtěl představit i na olympiádě. "Sven Nijs ukázal, že se horská kola dají skloubit s cyklokrosem. A tak jsem se rozhodl, že to také zkusím a pokusím se nominovat na olympijské hry v Londýně 2012," prohlásil Štybar.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

Nejlepší český cyklokrosař má za sebou skvělou sezónu – na MS v kategorii elite obhájil stříbrnou medaili, ve SP skončil celkově třetí a ve světovém žebříčku druhý. Úvod mu ale nevyšel tak, jak si přál. „Začátek sezóny byl tragický, nic mi nevycházelo. Chyba byla v přípravě, prostě jsem se přetrénoval. Pomohlo mi, až když jsem odjel na Mallorku a trochu jsem si odpočinul. Forma pak šla nahoru. Po Vánocích se to definitivně zlomilo a já jsem devětkrát za sebou v závodech stál na bedně. Na to, jak to vypadalo na začátku, to nebylo tak špatné,“ hodnotil uplynulou sezónu Štybar.

„Chtěl jsem trochu víc. Nyní jsem už ale s druhým místem na mistrovství světa spokojený. Příští rok se pojede světový šampionát v Táboře, tam to můžu napravit,“ přál si. Odpočinout si ale nejlepší český cyklokrosař zatím nestihl. „Do minulého čtvrtka jsem trénoval. Čekal mě ještě závěrečný kondiční test. Po něm mi řekli, že jsem absolutně vyždímaný, abych kolo někam schoval, vyrazil na dovolenou a hlavně si pořádně odpočinul. Poslechl jsem. Dopřávám si hranolky, pivo a v sobotu odlétám do Dominikánské republiky,“ vyprávěl vicemistr světa. „Říkal jsem si, že by pro tělo ale nebylo dobré najednou přestat s pohybem. Tak jsem ještě o víkendu pomáhal na stavbě rodinného domku, vozil jsem kolečko,“ smál se Štybar.

Chce na olympijské hry

I když je po sezóně, střádá už Štybar plány na tu nadcházející. Jeho kolega, Belgičan Sven Nijs, ho totiž inspiroval svou účastí na olympijských hrách v Pekingu. „Sven ukázal, že se horská kola dají skloubit s cyklokrosem. A tak jsem se rozhodl, že to zkusím a pokusím se nominovat na olympijské hry v Londýně 2012,“ prozradil plány do budoucna rodák ze Stříbra. „Nejprve se v horských kolech představím na SP v Madridu. Nejdůležitější však bude mistrovství Evropy, kde bych chtěl 26. července zajet co nejlepší výsledek. Poté se uvidí,“ dodal.

Reklama