Hlavní obsah

Kreuziger: Už jsem byl v Monaku trénovat prolog Tour de France

Český cyklista Roman Kreuziger má za sebou závod Kolem Sardinie, jeho myšlenky však již směřují k závodu Paříž-Nice. Na začátku sezóny jej sužovala nemoc, přesto doufá v dobrý výsledek. "Rách bych vyrhál některou etapu, i když v té konkurenci to bude strašně těžké. Je to první nejdůležitější závod sezóny v Evropě," vypráví Kreuziger.

Článek

Máte za sebou úvodní závody v sezóně, jak se cítíte?

Zatím to jde. Začal jsem na Mallorce, ale nebylo to ideální, protože jsem týden předtím ležel v horečkách se zánětem průdušek. Bral jsem to hlavně jako trénink, poslední den už jsem závod zabalil. Ale v horské etapě jsem přijel vpředu, to bylo dobré. Pak jsem trénoval v Itálii, jel jsem jednorázovku Laigueglia a taky jsem dojel v první skupině.

Minulý týden jste závodil v etapách závodu Kolem Sardinie, skončil jste celkově třicátý. Bral jste to rovněž jako lepší trénink?

Určitě. Pro mě to byl jen závod na rozjetí směrem k Paříž–Nice, nic víc. Snažil jsem se pomáhat Bennatimu, který vyhrál celkově, takže panovala velká spokojenost. Teď mě ještě čeká ve středu jednorázovka Giro del Friuli.

Paříž–Nice startuje v neděli. Jaké si dáváte cíle?

Nemoc v úvodu sezóny narušila mou přípravu a trochu se obávám, že těžký osmidenní závod asi nezvládnu tak dobře, abych ho jel na čelní příčky v celkovém pořadí. Ale když se to povede, bude to jen plus. Každopádně bych rád vyhrál některou etapu, i když v té konkurenci to bude strašně těžké. Je to první nejdůležitější závod sezóny v Evropě.

Prioritou sezóny je znovu Tour de France. Už jste třeba studoval trasu?

Zatím vůbec, pořád je dost času. Ale jednu věc už jsem udělal, byl jsem si v Monaku projet prolog Tour. Spousta lidí říkala, že to bude těžké, tak jsem nechtěl ponechat nic náhodě. Troufám si říct, že už to mám docela dobře najeté. Trasa vede po široké silnici, je tam jeden táhlý kopec. Startuje se na stejném místě, jako tamní Velká cena formule 1 a cíl je v přístavu.

Už tušíte, jak bude vypadat váš program do Tour?

Po Paříž–Nice budu týden v Itálii, pak se budu chystat ve vysoké nadmořské výšce. Rovnou z toho skočím do závodů. Pojedu GP Induraina, Kolem Baskicka, Klasiku Primavera, Amstel Gold Race, Valónský šíp a buď Lutych–Bastogne–Lutych nebo Kolem Romandie. Potom by měl následovat měsíc bez závodů, budu trénovat v Dolomitech na Passo San Pellegrino. No a před Tour bych měl obhajovat loňské vítězství v závodě Kolem Švýcarska.

Co jste říkal na výsledky Američana Armstronga v etapách Kolem Kalifornie?

Byl tam schopen jezdit vpředu s nejlepšími. Telefonovali jsme si se stájovým kolegou Nibalim, který tam jel, a říkal, že se závodilo dost ostře. Určitě je k zamyšlení, jestli na Tour Armstrong nebude zlobit. Ale já počítal s tím, že bude dobrý. Kdyby na to neměl, nikdy by se nevrátil.

Reklama