Hlavní obsah

Sánchez udržel vedení a vyhrál závod Paříž-Nice

Španělský cyklista Luis León Sánchez udržel v náročné závěrečné etapě závodu Paříž-Nice průběžné vedení a stal se celkovým vítězem 67. ročníku. Pětadvacetiletý člen týmu Caisse d'Epargne odolal atakům svých pronásledovatelů včetně favorizovaného krajana Alberta Contadora a zvítězil o rovnou minutu před Lucemburčanem Frankem Schleckem.

Článek

Etapu, která obsahovala tři stoupání první kategorie, vyhrál jiný španělský cyklista Antonio Colom, jenž přespurtoval své kolegy z úniku Contadora a Schlecka. Sánchez, jehož v jednom ze sjezdů zdržel na několik sekund defekt, dojel ve skupině o 17 sekund později a pohodlně si pohlídal své prvenství.

Vítěz tří velkých Tour Contador měl našlápnuto k celkovému vítězství až do sobotní předposlední etapy, v níž se i vinou špatného pitného a stravovacího režimu propadl z prvního na průběžné čtvrté místo.

V neděli útočil a po stoupání na Col de la Porte měl náskok na Sáncheze dokonce dvě a půl minuty, necelých deset kilometrů před cílem ho dostihli Schleck s Colomem a spolu dojeli do cíle. I když Contador o něco stáhl ztrátu v celkovém hodnocení na Sáncheze, skončil celkově čtvrtý ještě za Francouzem Sylvainem Chavanelem.

Závod nedokončil jediný český zástupce Roman Kreuziger, jehož trápila teplota a po 40 kilometrech po dohodě s týmem nedělní etapu vzdal. Po sobotě patřila jezdci stáje Liquigas patnáctá pozice.

Cyklistický etapový závod Paříž-Nice - 8. etapa (119 km):
1. Colom 2:47:49 hod., 2. Contador (oba Šp.) stejný čas, 3. F. Schleck (Luc.) -1, 4. Hivert, 5. Moreau, 6. Sylvain Chavanel (všichni Fr.) všichni -17, ...Kreuziger (ČR) nedokončil.
Konečné pořadí: 1. L. Sánchez (Šp.) 30:53:51, 2. F. Schleck -1:00, 3. Sylvain Chavanel -1:09, 4. Contador -1:24, 5. Colom -1:47, 6. Voigt (Něm.) -1:59.

Reklama