Hlavní obsah

Na Tour de France se vrací Astana, nepojede bývalý Saunier Duval

PAŘÍŽ

Cyklistický tým Astana, jehož dres oblékají mimo jiné hvězdy Alberto Contador a Lance Armtrong, se po loňské pauze podle očekávání vrací do pelotonu Tour de France. Organizátoři nejslavnějšího světového závodu oproti tomu letos nepozvali stáj Fuji-Servetto, která se v minulých letech ještě pod názvem Saunier Duval postarala o několik dopingových skandálů na Tour.

Článek

Červencového závodu se kromě Fuji-Servetto zúčastní všechny týmy s licencí ProTour a ještě tři menší stáje včetně Cervela, za nějž jezdí loňský vítěz Carlos Sastre.

Tým Fuji-Servetto se už minulý týden neúčastnil závodu Paříž-Nice, který stejně jako Tour pořádá organizace ASO. Stáj se kvůli tomu dokonce odvolala k arbitráži CAS, tak však dala zapravdu pořadatelům s tím, že cyklisté tohoto týmu poškodili image Tour.

Loni byli při dopingu z týmu Saunier Duval přistiženi Italové Riccardo Ricco a Leonardo Piepoli, rok předtím měl pozitivní test Španěl Iban Mayo. "Je to přirozený výběr. Máme tu všechny týmy, které se účastnily Paříž-Nice. Neměníme svůj přistup. Na startu nebude bývalý Saunier Duval, protože v letech 2007 a 2008 podváděli," řekl v úterý ředitel Tour Christian Prudhomme.

Stejnému opomenutí jako letos Fuji-Servetto se musela loni podrobit Astana kvůli dopingovým hříchům z minulosti. Letos už ale tým s mnoha známými jmény ve startovní listině chybět nebude. "Už se vrátili na Paříž-Nice se svým úžasným poraženým," řekl Prudhomme s narážkou na Contadora, jenž v předposlední etapě kvůli špatnému pitnému a stravovacímu režimu přišel o průběžné vedení a navzdory statečné sólové jízdě v poslední den už zůstal na čtvrté pozici.

Reklama