Hlavní obsah

Cyklistu Armstronga čeká kvůli zlomené klíční kosti operace

NEW YORK

Amerického cyklistu Lance Armstronga čeká v nejbližších dnech operace zlomené klíční kosti. Zákroku se sedminásobný vítěz Tour de France, který se zranil při pondělní první etapě závodu Castilla a León ve Španělsku, podrobí v Americe.

Článek

"Letím domů a za pár dní jdu na operaci. Bolí to jako čert," citovala sedmatřicetiletého Armstronga agentura AP. Spolu s jezdcem stáje Astana, který se na podzim vrátil do profesionálního pelotonu po více než tříleté pauze, do Ameriky ze Španělska odcestoval i šéf kazašského týmu Johan Bruyneel.

Armstrong se v pondělí zranil asi 20 kilometrů před cílem v Baltanásu, když se zapletl do hromadného pádu. Ohrožena je prý jeho účast na Giro d'Italia i Tour de France. "Všechny moje plány jsou v ohrožení. Nejdůležitější teď ale je, abych si odpočinul a začal s rehabilitací," dodal.

Zatímco Armstrong je skeptický, Bruyneel je opačného názoru. "Myslím, že v plánech pro Tour nemusíme nic měnit. V březnu zlomená klíční kost rozhodně Lancův start ve Francii neohrožuje," prohlásil. "A nevylučuji ani účast na Giru. Myslím, že se do té doby může v pohodě uzdravit," dodal. "Kdybych si měl dobrovolně zlomit nějakou kost v těle, vybral bych si klíční, protože se nejrychleji léčí. Proto nevidím v účasti na Giro problém. Asi nepojede o první místo, takže pro závod budeme muset změnit strategii," uvedl.

Armstrong jel v závodě poprvé s další hvězdou Astany Albertem Contadorem. "Je škoda, že jsme takhle přišli o Lance. Měla to být pro nás příležitost spolupracovat během závodu. Jediné, co pro něj teď mohu udělat, je popřát mu, aby se brzo uzdravil," řekl předloňský vítěz Tour de France.

Reklama