Hlavní obsah

První virtuální závod na kolech se pojede jen o pivo

Historicky první virtuální cyklistický závod připravili hned na úvod sezóny organizátoři série Kolo pro život. Očekávaná padesátka závodníků se 28. března usadí do sedel trenažérů a v libereckém hotelu Petra "projede" padesátikilometrový trekový závod kolem Ještědu. Organizátoři slibují, že závody na trenažérech se stanou nedílnou součástí sezóny, zatím závodníkům ale nabídli jen motivaci v podobě nealkoholického piva.

Článek

"Chtěli bychom vytvořit celý seriál virtuálních závodů, které sjednotí komunitu lidí okolo nich," řekl na dnešní tiskové konferenci Petr Samek z firmy, která speciální trenažéry dodává. Zatímco v Německu a Rakousku jsou podobné akce celkem obvyklé a účastní se jich prý i stovky závodníků, v Česku o ně nikdo zájem neprojevil. Jedním z důvodů je i cena specializovaného přístroje, která se pohybuje kolem 35 000 korun.

V Liberci jich bude k mání jen šestnáct. "Aktuálně je přihlášených zhruba 35 závodníků, očekáváme něco přes 50, takže se pojedou rozjížďky. Všechno to budou výkonnostní jezdci, ale zároveň žádné hvězdy, které jsou teď v březnu na soustředění," řekl ČTK ředitel závodů Tomáš Hykl.

Princip závodu je jednoduchý. "Propojíme kolo s naším softwarem a podle výškového profilu regulujeme zátěž. Závodníci budou sledovat svou rychlost a další parametry, navíc na jedné velké obrazovce uvidí mapu a profil tratě," popsal Samek. Projektor jim navíc nabídne záznam z loňského závodu očima jezdce.

Aby měli závodníci maximální motivaci, není závod úmyslně nasnímán vedoucím závodníkem. "Když jsme to zkoušeli, předjel (reprezentantku na horských kolech) Terezu Huříkovou na trenažéru i namotivovaný člověk v teniskách," všiml si Hykl nečekaného efektu chybějícího pelotonu. Teď už ale řeší, jak bude projekt pokračovat.

"V další fázi bychom rádi závodili i na dálku z více míst, nakonec by mohl závodit i z domova kdokoli, kdo trenažér má. Měla by to být součást přípravy v době, kdy se venku moc jezdit nedá," dodal. Zatím jsou ale začátky skromné a odpovídají tomu i prémie. Vítěz liberecké premiéry si odnese celoroční zásobu sponzorského piva.

Reklama

Související témata: