Hlavní obsah

První virtuální cyklomaratón má svého vítěze

Téměř 50 cyklistů změřilo síly v prvním českém virtuálním cyklomaratónu. Závodníci absolvovali asi 50 kilometrů dlouhou trať kolem Ještědu, kterou viděli před sebou na plátně, na trenažérech v libereckém centru pro ergobiking. Vítězem se stal devětadvacetiletý Martin Polesný z Liberce. Amatérský cyklista, který ročně najezdí na kole 5 000 až 10 000 kilometrů, trať zdolal za jednu hodinu, 47 minut a 26 sekund.

Článek

"Je to úžasný, věřím, že se letos dostanu i na reálný závod," řekl ČTK Polesný v cíli. Ve hře byly dva ergometry, každý v hodnotě 10 000 korun, celoroční startovné v seriálu Kolo pro život a další věcné ceny.

Závodu předcházely tři dvacetiminutové kvalifikace. Ve finále se naráz utkalo 15 bikerů, kteří jeli po loňské trase skutečného závodu Ještěd Tour.

"Na velkoplošné projekci viděli profil trati, svou pozici, rychlost, výkon ve wattech, procenta stoupání nebo tepovou frekvenci, a to nejen svou vlastní, ale také soupeřů. Mohli tak lépe taktizovat," uvedl Aleš Havlík z hotelu Petra, který trenažérové centrum vlastní. Virtuální závod komentoval moderátor, který mohl přepínat záběry na trať z pohledu jezdce.

Díky novému počítačovému programu a online spojení by spolu takto mohli soupeřit na stejné virtuální trati i jezdci z různých koutů světa.

Reklama

Související témata: