Hlavní obsah

Dráhař Bláha vybojoval v 31 letech životní úspěch

PRUSZKÓW

V 31 letech ukončil v sobotu dráhový cyklista Martin Bláha čekání na vytouženou medaili z mistrovství světa. Získal ji v Pruszkówě poměrně nečekaně s třiadvacetiletým Jiřím Hochmannem v bodovacím závodě dvojic a měla bronzovou hodnotu.

Článek

"Jednoznačně je to pro mě životní úspěch," radoval se v rozhovoru s ČTK Bláha, který po podobném úspěchu snil po celou svoji kariéru. Naopak o osm let mladší Hochmann se cenného kovu dočkal prakticky na jejím začátku. Talentu české dráhové cyklistiky se speciálně v Pruszkówě daří. Na podzim tam získal na mistrovství Evropy jezdců do 23 let bronzové medaile ve scratchi a v bodovacím závodě jednotlivců.

Cenný kov z ME má i Bláha, který se v roce 2005 stal vicemistrem kontinentu společně s Petrem Lazarem rovněž v bodovačce. S Lazarem tehdy vyhráli i celý seriál Světového poháru 2005/06. Sobotní úspěch ale staví mnohem výš.

Závod jsem si užil, říká Bláha

"Medaile z mistrovství Evropy je hezká, ale tohle je rozhodně cennější. Pořád jsem doufal, že to jednou vyjde, ale čekal jsem dlouho," řekl Bláha. "Bylo to těžký, ale to je na mistrovství světa pokaždé. Potom záleží jen na tom, jakou kdo má formu. Když je dobrá, tak se bojuje o pořadí, když ne, tak je to trápení. Já si sobotní závod užil," pokračoval Bláha.

V závodě Češi nestačili jen na Dány a Australany, kteří stejně jako česká dvojice získali oproti ostatním soupeřům kolo náskoku. "V závěru to bylo peklo. S tím jsme ale počítali, že největší dravci to rozpoutají. Dánové ale byli jasně nejlepší, jeli excelentně a titul mají plným právem. Aktivní byli i Angličané, Belgičané a Australané, kteří dali rundu až v závěru a připravili nás tím o stříbro," líčil Bláha.

S Hochmannem vytvořil dvojici až na začátku této sezony. Po rozchodu s Lazarem předtím jezdil dva roky s Milanem Kadlecem. "Já jsem spíše do tahu, on (Hochmann) je jednoznačně rychlejší na bodované spurty, ale zvládá všechno. Dokonale to ukázal i teď," pokračoval Bláha. "Řekli jsme si, že to zkusíme na kolo náskoku a Hochec to zvládl naprosto precizně. Skvěle odhadl situaci, soupeře dokonale zaskočil," pochválil mladšího spolujezdce Bláha.

Reklama