Hlavní obsah

Před Boonenovým triumfem v Roubaix vjel motocykl do diváků

ROUBAIX

Belgický cyklista Tom Boonen obhájil vítězství v jednorázovém závodu z Paříže do Roubaix, který vyhrál už potřetí v kariéře. Mistr světa z roku 2005 v neděli projel cílem na proslulém velodromu v Roubaix po 259 kilometrech s náskokem 45 sekund před Italem Filippem Pozzatem. Třetí skončil už s více než minutovou ztrátou Nor Thor Hushovd.

Článek

Závod poznamenala havárie doprovodného motocyklu, který asi 60 kilometrů před cílem vjel do diváků a šestnáct z nich zranil. Čtyři lidé, včetně čtyřleté dívky, utrpěli vážná zranění. Jedna žena upadla po zranění hlavy do bezvědomí, zbylé tři osoby byly přepraveny vrtulníkem do různých nemocnic v severní Francii. Podle agentury Reuters je většina účastníků nehody z jedné rodiny.

Osmadvacetiletý Boonen se zařadil po bok pěti jezdců, kteří dokázali slavný závod s mnoha náročnými úseky po dlažebních kostkách vyhrát třikrát. Hattrickem napodobil například legendy Eddyho Merckxe a Franceska Mosera. Příště může zaútočit na rekord krajana Rogera de Vlaemincka, jenž v 70. letec minulého století zvítězil čtyřikrát.

Boonen, jenž v závodu nazývaném "Peklo severu" poprvé triumfoval v roce 2005, se sice připletl do jednoho z mnoha pádů, v rozhodujících chvílích se však dokázal dalších kolizí vyvarovat. V šestičlenné vedoucí skupině zachytil útok Hushovda, který poté upadl a usnadnil belgické hvězdě cestu k dalšímu vítězství.

Loni zdolal Cancellaru

"Bylo to náročné se všemi těmi pády dneska. Trvalo, než nadešel čas na závěrečný únik," uvedl Boonen k rozhodující akci, která přišla 16 km před cílem.

Zatímco loni zdolal Švýcara Fabiana Cancellaru až ve finiši, tentokrát se mohl při jízdě po velodromu s klidem ohlížet za sebe, kdy se objeví nejbližší soupeř. V triumfu mu předtím nezabránil ani defekt, po němž poměrně rychle dostal nové kolo.

"V té chvíli jsem se necítil nejlépe, ale ostatní na tom v závěru byli ještě hůř. Poslední hodina závodu byla hodně těžká, padalo se a s Pozzatem jsme svedli velkou bitvu," řekl Belgičan.

Cyklistický závod Paříž-Roubaix (259 km):
1. Boonen (Belg.) 6:15:53 hod., 2. Pozzato (It.) -47, 3. Hushovd (Nor.), 4. Hoste oba -1:17, 5. Vansummeren (oba Belg.) -1:22, 6. Flecha (Šp.) -2:14.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články