Hlavní obsah

Třetí etapa Vuelty pro Petacchiho

SANTANDER

Ital Alessandro Petacchi vyhrál třetí etapu cyklistické Vuelty. Po úspěšných spurtech na Giro d'Italia a Tour de France tak dokázal jezdec stáje Fassa Bortolo uplatnit svou rychlost i ve třetím velkém etapovém závodu sezony.

Foto: ČTK/AP

Vítěz 3. etapy Alessandro Petacchi

Článek

Vyhrát etapu na každém ze tří nejprestižnějších závodů v jedné sezoně (kromě Vuelty i na Giru a Tour de France) se zatím podařilo pouze dvěma závodníkům. Vedle Petacchiho to byli ještě Miguel Poblet a Pierino Bafi a naposledy se tak stalo v roce 1958.

"Byl to náročný den. Silnice byly nebezpečné, snažili jsme se hlavně vyhnout pádu. V závěrečné zatáčce jsem málem havaroval, ale sprint mi vyšel," radoval se Petacchi.

Svorada dojel sedmý

Do cíle rovinaté 154 kilometrů dlouhé trasy v Santanderu vlétl Petacchi v dešti následován svým velkým sokem Erikem Zabelem z Německa. Třetí skončil Belgičan Tom Boonen. O stupně vítězů bojoval i český spurtér Ján Svorada, ale obsadil sedmé místo ve stejném čase jako vítěz.

"Škoda. Byla to určitě etapa pro spurtéry, ale počasí z ní nadělalo loterii," litoval Svorada promarněné příležitosti. "Moc to nebrzdilo, každou chvíli klouzalo. Naštěstí jsem nespadnul, ale měl jsem všeho dost. V poslední zatáčce mi pak už chybělo víc sil k razantnější koncovce, ke zrychlení," popsal závěr etapy.

Vedení v průběžném pořadí si udržel Španěl Joaquin Rodriguez z týmu ONCE, za kterým jsou dál díky prvenství v úvodní časovce družstev jeho tři stájoví kolegové - Gonzalez de Galdeano, Nozal a Serrano. Českému cyklistovi  Janu Hruškovi patří prozatím 43. místo, Ján Svorada okupuje 76. pozici.   V úterý čeká peloton čtvrtá etapa do Burgosu, která měří 151 kilometrů.

Vuelta - 3.etapa
Cangas de Onís-Santander (154,3 Km)
1.Petacchi (It.)3:24:13
2.Zabel (Něm.)
3.Boonen (Belg.)
4.Dean (N.Zél.)
5.Lombardi (It.)
6.Edo (Šp.)
7.Svorada (ČR)
.....
77.Hruška (ČR)+15
Průběžné pořadí:
1.Rodriguez (Šp.)7:24:00
2.De Galdeano (Šp.)
3.Nozal (Šp.)
4.Serrano (Šp.)
5.Beltran (Šp.)+10
6.Heras (Šp.)+10
7.U.Osa (Šp.)+24
8.A.Osa (Šp.)+24
9.Mancebo (Šp.)+24
10.Mercado (Šp.)+39
....
43.Hruška (ČR)4:13
76.Svorada (ČR)12:03

Reklama