Hlavní obsah

Cyklista Hamilton podruhé dopoval a oznámil konec kariéry

Olympijský vítěz z Atén cyklista Tyler Hamilton v pátek oznámil, že byl pozitivně testován na zakázanou látku. Jelikož je to již jeho druhé provinění proti dopingovým pravidlům, čeká ho zřejmě doživotní distanc. Samotný osmatřicetiletý cyklista o své budoucnosti rozhodl okamžitě - ukončil kariéru.

Článek

Hamilton provinění uznal, zakázaný steroid dehydroepiandrosteron prý užil prostřednictvím vitamínového doplňku, který mu měl ulevit od depresí. Porušení pravidel odhalila mimosoutěžní kontrola letos v únoru. "Užil jsem zakázanou látku a jsem smířen s jakýmkoliv trestem. Už se nechci zabývat minulostí, teď se musím starat sám o sebe," oznámil Hamilton serveru cyclingnews.com.

Podle svých slov věděl, co dělá, ale potřeboval si pomoci od depresí. "Prožíval jsem těžké chvíle a byl jsem zoufalý. Slyšel jsem o tom (výživovému doplňku) a myslel jsem, že ho zkusím jako akt zoufalství," dodal olympijský vítěz v časovce.

Hamilton si odpykal první dvouletý trest za krevní doping v letech 2005 až 2007. Zapleten byl i do aféry španělského lékaře Eufemiana Fuentese, podle jehož záznamů dopoval Američan v sezóně 2003 prakticky každý třetí den. Pozitivní byl i jeho test po vítězné olympijské časovce, kontrolní vzorek byl ale špatným zacházením tehdy zničen a nemohla být Hamiltonovi prokázána vina.

Reklama