Hlavní obsah

Raboň se těší na Giro, možná pojede i Tour

Zatím nejlepší sezónu zažívá cyklista stáje Columbia-Highroad František Raboň. Šestadvacetiletý závodník vyhrál časovku na Kolem Murcie, kde pak jel ve žlutém trikotu lídra, skončil celkově druhý ne Mezinárodním kritériu ve Francii. Tam byl navíc třetí v časovce a stejného výsledku dosáhl ve své parádní disciplíně i na závodě Kolem Sarthu.

Článek

Souhlasíte s tím, že zažíváte nejlepší sezónu?

Asi ano. Výsledky, kterých jsem dosáhl, se cení. Nebyly to sice úplně ty top závody, ale konkurence se tam pokaždé sešla skvělá. V časovce jsem porazili takové borce jako Meňšova, Grabsche, jezdil jsem tam vyrovnaně s Klödenem. Toho si cením. Jsem rád, že jsem se konečně dokázal prosadit na stupně vítězů opakovaně. Po třech letech jsem se dostal do trochu jiné pozice.

V čem se vaše postavení v týmu změnilo?

Člověk to vycítí. Už nejsem jen klasický domestik, který pomáhá lídrům po rovinách nebo rozjíždí spurty. Utvrdili se v tom, že když dostanu prostor na menším závodě, dokážu něco zajet. V týmu se mě víc ptají, jestli nepotřebuji volno, jestli mi vyhovuje program. Třeba teď jsem byl lehce nachlazený a okamžitě mi zrušili start na Amstel Gold Race, který jsem měl jet. Dřív se mnou vymetli všechno, teď je to úplně jiné. Když jsem jel dřív časovku na Giru, řekli mi, ať jí jedu volně, abych druhý den mohl tahat po rovinách.

Váš tým je nabitý hvězdami, kam ve stájové hierarchii patříte jako časovkář?

Zlepšilo se to, určitě jsem v nejlepší pětce. Třeba takový Němec Grabsch je úřadujícím mistrem světa a na každém závodě cítí obrovský tlak. Když se přes něj dostanou dva nebo tři stájoví kolegové, určitě mu to na klidu nepřidá. Máme fakt spoustu dobrých lidí.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

Ve středu jedu v Belgii klasiku Valonský šíp, kde bude startovat i Roman Kreuziger, v neděli mě čeká Lutych-Bastogne-Lutych. A pak etapáky Kolem Romandie a Giro d’Italia. Na Romandii jsou dvě časovky, chtěl bych se tam zase ukázat. Pojedu stejný program s naším spurtérem Cavendishem, který ladí formu na Giro. Na něj se taky moc těším.

Pojedete kromě Gira ještě nějaký z třítýdenních etapových závodů?

Podle původního programu bych měl jet ještě Vueltu. Jenže všechno se může změnit. Měli jsme skvělou loňskou sezónu a i letos jsou obrovská očekávání. Vyhráli jsme už asi devatenáct závodů, postaralo se o to deset různých lidí, takže v týmu řekli, že nominaci na každý závod budou dělat až podle aktuální formy. Může se stát, že to tak udělají i s Tour de France. Před rokem jsem byl v širší nominaci kvůli rozjíždění spurtů pro Cavendishe. Není vyloučeno, že letos pojedu.

Dají se zvládnout Giro a Tour? Mezi nimi moc volna není...

Myslím, že to jde. Když budu mít formu a jel bych po Giru i Tour, určitě bych pak už nestartoval na Vueltě.

Reklama