Hlavní obsah

Rebellin požádal o analýzu B vzorku z Pekingu

ŘÍM

Italský olympijský výbor ve středu potvrdil, že cyklista Davide Rebellin neprošel loni na hrách v Pekingu dopingovou kontrolou. Stříbrný medailista ze silničního závodu s hromadným startem byl stejně jako dalších šest sportovců pozitivně testován na zakázanou látku CERA, která je vylepšenou verzí krevního dopingu EPO.

Článek

Sedmatřicetiletý Rebellin, jenž patří k nejúspěšnějším italským cyklistům posledních let, už podle své agentky požádal o analýzu B vzorku. "Davide nic neudělal. I ve světle těchto neuvěřitelných událostí musíme zachovat klid. Nevzdáme to," řekla internetové verzi listu Gazzetta dello Sport Selina Martinellová, Rebellinova manažerka a manželka.

Italský olympijský výbor už Rebellinovi kvůli pozitivnímu testu do odvolání zakázal závodit. Cyklistu také suspendovalo vedení jeho stáje Diquigiovanni.

Rebellin, který dojel v silničním závodě druhý za Španělem Samuelem Sánchezem, sbírá úspěchy i v letošní sezoně. Minulý týden vyhrál potřetí v kariéře klasický závod Valonský šíp v Belgii.

Jména dalších pěti olympioniků přistižených při dopingu nejsou známa. MOV, který nechal znovu otestovat vzorky z Pekingu na novou látku CERA, je zatím nezveřejnil. Podle neoficiálních informací z MOV byli mezi dopujícími tři atleti, dva cyklisté a jeden vzpěrač. Jeden z přistižených atletů má být olympijským vítězem.

Už loni se kvůli dopingu změnili majitelé šesti olympijských medailí v Pekingu. O stříbro a bronz v hodu kladivem přišli Bělorusové Vadim Děvjatovskij a Ivan Tichon. Hned během olympiády byla diskvalifikována stříbrná sedmibojařka Ludmila Blonská z Ukrajiny, stříbro a bronz ve sportovní střelbě musel vrátit Kim Čong-su z KLDR. O bronzové medaile v parkuru družstev přišli Norové kvůli dopingu koně jednoho z jezdců.

Reklama