Hlavní obsah

Kreuziger vyhrál předposlední etapu závodu Kolem Romandie a vede

SAINTE-CROIX

Český cyklista Roman Kreuziger vyhrál v úniku sobotní předposlední etapu závodu Kolem Romandie a před nedělním finále se dostal do čela celkového pořadí. Dvaadvacetiletý člen týmu Liquigas připravil v královské etapě o žlutý trikot lídra svého krajana Františka Raboně a vede o 18 sekund před Rusem Vladimirem Karpecem.

Článek

Kreuziger je tak blízko k vylepšení loňského druhého místa z Romandie a bude útočit na druhé vítězství v etapovém závodě mezi profesionály. Loni triumfoval v podniku Kolem Švýcarska, jenž je stejně jako Romandie zařazen do elitní kategorie ProTour. "Tahle země mi opravdu sedí," poznamenal po závodě Kreuziger.

Juniorský mistr světa z roku 2004 udělal rozhodující krok k dnešní výhře v chladném a deštivém počasí zhruba 15 kilometrů před cílem 157,5 km dlouhé etapy, kdy zaútočil v závěrečném stoupání na Mauborget a odpojil se od čelní skupiny. Vrchol zdolal jako první s náskokem 13 sekund před svými pronásledovateli.

Kontakt s ním udrželi pouze Karpec, k němuž se několik kilometrů před cílem připojil Estonec Rein Taaramäe. O etapové vítězství v Sainte-Croix se Kreuziger utkal právě s ním a cílem projel jako první. Z devátého místa, které mu patřilo po čtyřech dnech, tak poskočil do čela pořadí. Karpec přijel se ztrátou sedmi sekund, dalších deset sekund ztratil švédský biker Fredrik Kessiakoff. Hlavní skupina s favority Alejandrem Valverdem či Cadelem Evansem zaostala o 51 sekund.

Vítěz prologu a páteční časovky družstev Raboň odpadl zhruba 50 kilometrů před cílem na druhém ze tří stoupání první kategorie a ztratil 22 a půl minuty. Celkově se propadl na 79. místo.

Kreuziger bude hájit žlutý trikot v závěrečné 150 km dlouhé etapě z Aubonne do Ženevy, kde na peloton čekají další náročná stoupání včetně výstupu na 1447 metrů vysoký průsmyk Col du Marchairuz. "Zítra to bude zase těžké s tím posledním stoupáním, ale jsem si jistý, že můj tým to bude schopný ohlídat. I dnes odvedli skvělou práci," uvedl český lídr závodu.

Kolem Romandie - 4. etapa (157,5 km):
1. Kreuziger (ČR) 4:11:44 hod., 2. Taaramäe (Est.) stejný čas, 3. Karpec (Rus.) -7, 4. Kessiakoff (Švéd.) -17, 5. Astarloza (Šp.) -45, 6. Di Gregorio (Fr.) -51, ...100. Raboň (ČR) -22:26.
Průběžné pořadí:
1. Kreuziger 10:50:25, 2. Karpec -18, 3. Taaramäe -25, 4. Valverde (Šp.) -46, 5. Urán (Kol.) -48, 6. Bak (Dán.) -1:01, ...79. Raboň -22:02.

Reklama