Hlavní obsah

Handicapovaný cyklista Stark vyhrál Baskickou Tour

PRAHA

Handicapovaný cyklista Michal Stark, dlouholetá stálice sportu tělesně postižených u nás, vyhrál prestižní sérii závodů Baskická Tour. „V naší kategorii je to docela velký úspěch. Dokonce jsem teď vedoucí jezdcem světového žebříčku,“ říká Stark.

Foto: Archiv Michala Starka

Handicapovaný cyklista Michal Stark

Článek

V první části absolvoval etapový závod Challenge International de Paracyclisme, který se odehrál v okolí francouzského Bayonne.

„V předposlední etapě jsem i s defektem obsadil třetí místo v časovce jednotlivců a porazil mimo jiné paralympijského šampióna Francouze Thirioneta. O výsledku celého závodu rozhodla poslední etapa. Pořadatelé pustili do závodu všechny kategorie dohromady. Během několika kilometrů se podařilo s méně postiženými cyklisty udržet jen třem ,,jednonohým“ cyklistům, včetně mě. V posledním kole jsme utrhli Angličana Richardsona, dvojnásobného paralympijského vítěze z Pekingu, ve spurtu jsem zvítězil nad Francouzem Baierem, loňským vítězem Challenge a získal celkový triumf,“ popsal Stark.

Baskická Tour se poté přesunula do španělského Viktoria-Gasteiz. „Nejdřív se jel silniční závod na technickém příměstském okruhu. Do spurtu jsem nenajel ve výhodné pozici, podlehl třem cyklistům své kategorie LC3 a skončil jsem čtvrtý,“ řekl Stark, jenž byl poté třetí ve stíhacím závodě na 3,5 km na velodromu v San Sebastianu.

„Nakonec nás čekala poslední část Tour, etapový závod v okolí Bilbaa. Do závodu jsem nastupoval v pozici obhájce loňského vítězství. V první etapě se však podařilo mému největšímu sokovi Francouzi Behierovi získat značný náskok v kopcovitém terénu. V dalších etapách jsem tak hájil druhé místo. Celkově jsem zvítězil, což považuji za obrovský úspěch,“ dodal český handicapovaný cyklista, účastník několika paralympiád.

Reklama