Hlavní obsah

Cyklistický šampión Boonen měl opět pozitivní test na kokain

BRUSEL

Bývalý cyklistický mistr světa Tom Boonen měl opět pozitivní test na kokain. Uvedl to dnes mluvčí stáje Quick Step, která slavnému belgickému jezdci vzápětí pozastavila činnost. Stejnou drogu odhalila dopingová zkouška v Boonenově organismu již loni.

Článek

Osmadvacetiletý cyklista neprošel kontrolou na konci dubna, dva týdny poté, co obhájil vítězství v proslulém jednorázovém závodu Paříž - Roubaix. Stejně jako loni v květnu se kokain v jeho těle našel při mimosoutěžní zkoušce.

Podle Boonena může za jeho potíže s kokainem alkohol. "Celý rok jsem v klidu, ale když se pak napiju, stane se ze mě jiný člověk," řekl Boonen v rozhovoru pro rozhlasové stanici VRT. "Potřebuji pomoc. Někdo mě musí naučit, co se stane, když se opiju," dodal.

"Den před kontrolou jsem vyrazil do města a skončil jsem na jedné zahrádce. Byl jsem tam asi příliš dlouho, pak mám okno. Když jdu za zábavou, vždycky ztratím zábrany," přidal Boonen. "Se svým životem jsem spokojený, akorát musím tohle ovládnout. Před pár hodinami jsem byl lidská troska. Nejsem vrah, ale lidi se tak na mě budou dívat... Ani nevím, jestli se ještě vrátím k cyklistice. V tuhle chvíli je to moje poslední starost," dodal.

Vedení týmu se dnes kvůli Boonenově pozitivnímu nálezu narychlo sešlo a následně oznámilo, že své hvězdě pozastavilo činnost. "Je suspendován ze všech týmových aktivit," řekl agentuře Reuters zástupce stáje Alessandro Tegner.

Loni se Boonen omluvil a šéf stáje Patrick Lefevere se za něho postavil s tím, že cyklista řešil osobní problémy. Současná aféra bude mít zřejmě na závodníkovu kariéry větší dopad.

Na základě pozitivního výsledku už provedly úřady ve městě Turnhout u Boonena domovní prohlídku. Prokurátor Jan Poels však dnes odmítl říct, zda něco objevily.

Do cyklistova domu vyšetřovatelé zavítali i před rokem, ale žádné drogy u něj tehdy nenašli. Za přechovávání kokainu by mistr světa z roku 2005 mohl dostat tři měsíce až pět let vězení.

I když v případě mimosoutěžní kontroly není kokain považován za zakázanou látku a Boonen loni nedostal žádný zákaz startu, nesměla se belgická hvězda zúčastnit závodů Kolem Švýcarska a Tour de France, protože ho organizátoři v pelotonu nechtěli. Nyní mu hrozí to samé.

"Už jsem si tím prošel loni a teď je to tady zpátky. Potřebuji čas, chci být sám s rodinou," řekl Boonen, jenž ohlásil za jeden z hlavních cílů v letošní sezoně získat zelený trikot pro nejlepšího spurtéra na Tour, který vybojoval poprvé předloni.

Reklama