Hlavní obsah

Časovku na úvod Gira vyhrála Columbia, prvním lídrem je Cavendish

BENÁTKY

Sobotní časovku družstev na úvod Giro d'Italia vyhráli cyklisté americké stáje Columbia-Highroad. Jako první z nich projel cílem 20,5 kilometru dlouhé trati v ulicích Benátek elitní britský spurtér Mark Cavendish a v nedělní druhé etapě si oblékne růžový trikot vedoucího závodníka.

Článek

V barvách Columbie měl původně startovat v 92. ročníku Gira i český cyklista František Raboň, ale kvůli náročnému programu z minulých týdnů dostal nakonec volno. Jeho kolegové dnes porazili o šest sekund další americký tým Garmin-Slipstream. Třetí skončila se ztrátou 13 sekund kazašská Astana, v jejímž dresu absolvuje své první Giro slavný Američan Lance Armstrong.

"Na svůj věk se cítím dobře," žertoval sedmatřicetiletý vítěz sedmi ročníků Tour de France, který absolvuje první velký závod po téměř čtyřleté pauze. "Můžeme být spokojeni, když vezmeme v potaz, kolik jsme se tomu mohli věnovat v přípravě, což bylo hodně málo," uvedl Armstrong, jehož trénink zkomplikovala zlomenina klíční kosti.

"Ti hoši jsou specialisti a chtěli růžový trikot pro Cavendishe, který teď budou pár dní před Dolomitami hájit," komentoval Armstrong triumf Columbie. "Je to parádní úspěch. Plánovali jsme, že Mark bude vpředu, protože jako špičkový spurtér bude mít v následujících rovinatých etapách nejlepší šanci růžový trikot uhájit," liboval si manažer vítězného týmu Bob Stapleton. Jeho svěřenci projeli rychlou trať průměrnou rychlostí 56,335 km/h.

Italský tým Liquigas s jedním z favoritů Ivanem Bassem obsadil osmé místo s odstupem 40 sekund na vítěze. "V Columbii jsou na časovky specialisty, takže naše ztráta je v pořádku. My jsme připraveni bojovat o celkové prvenství," konstatoval vítěz závodu z roku 2006, které jede první Giro po dvouletém trestu za doping.

V neděli čeká peloton 156 km z Jesola do Terstu.

Giro d'Italia - 1. etapa (časovka družstev 20,5 km)
1. Columbia-Highroad 21:50 (prům. rychlost 56,33 km/h), 2. Garmin-Slipstream -6, 3. Astana -13, 4. LPR Brakes-Farnese Vini -22, 5. ISD -27, 6. Kaťuša -35, 7. Rabobank -38, 8. Liquigas -40, 9. Lampre-NGC -42, 10. Milram -49.

Reklama

Související témata: