Hlavní obsah

Ital Petacchi vyhrál už druhou etapu na letošním Giru

VALDOBBIADENE

Italský cyklista Alessandro Petacchi po nedělním úspěchu vyhrál i dnešní třetí etapu závodu Giro d'Italia. Pětatřicetiletý člen stáje LPR opět potvrdil své spurtérské schopnosti, které mu vynesly i růžový trikot pro vedoucího jezdce. Dosavadní lídr Brit Mark Cavendish se totiž 11 kilometrů před cílem zapletl do hromadného pádu a dojel s více než minutovou ztrátou.

Článek

Už v průběhu 198 kilometrů dlouhé etapy nebyla nouze o dramatické pády, po jednom z nich musel odstoupit Američan Christian Vande Velde. Ten skončil loni pátý na Tour de France, šance na přední umístění na Giru však pro něj definitivně skončila s odřeninami a zlomeným žebrem již v třetím dnu závodu.

Petacchi získal na Giru již 21. prvenství a opět přivolal vzpomínky na svoji slavnou éru z let 2003-05, kdy zde vyhrál celkem 19 etap. Od té doby jej však provázela častá zranění a nevyhnul se mu ani dopingový skandál.

V hlavním poli dokončil etapu na 50. místě Lance Armstrong, jenž se účastní Gira poprvé v kariéře. V celkovém pořadí už mu patří pátá příčka s půlminutovou ztrátou na Petacchiho. "Hlavně jsem se chtěl vyhnout problémům. Díky bohu se to povedlo, hlavní je držet se vpředu, pokud to jde," oddechl si Armstrong, jenž měl více štěstí než další aspiranti na titul Ivan Basso a Denis Meňšov. Ital ztratil několik sekund v neděli, Meňšova hromadný karambol zbrzdil dnes.

V úterý čekají na cyklisty první kopce, po 162 kilometrech budou končit stoupáním na San Martino di Castrozza.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 3. etapa: Grado - Valdobbiadene (198 km):
1. Petacchi (It.) 4:45:27, 2. Farrar (USA), 3. Gavazzi, 4. Cataldo, 5. Cunego (všichni It.), 6. Gilbert (Belg.), 7. Gatto (It.), 8. Rogers (Austr.), 9. Lund (Dán.), 10. Garzelli (It.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Petacchi 8:50:06, 2. Farrar -8, 3. Rogers -16, 4. Lövkvist (Švéd.) -18, 5. Armstrong (USA) -31, 6. Di Luca (It.) -40, 7. Popovyč (Ukr.), 8. Leipheimer (USA) oba -44, 9. Gatto, 10. Grivko (Ukr.) oba -45.

Reklama