Hlavní obsah

První kopcovitou etapu na Giru vyhrál Di Luca, v růžovém Lövkvist

SAN MARTINO DI CASTROZZA

Italský cyklista Danilo Di Luca ze stáje LPR vyhrál čtvrtou etapu letošního Gira d'Italia, která zavedla peloton poprvé do hor. V závěrečném stoupání porazil krajana Stefana Garzelliho, třetí dojel další Ital Franco Pellizotti. Do růžového trikotu pro vedoucího jezdce průběžného pořadí se v další etapě oblékne Švéd Thomas Lövkvist.

Článek

Cyklisté museli dnes na 162 kilometrech překonat převýšení více než 1500 metrů a v závěru je čekalo stoupání na San Martino di Castrozza. Dlouho se v čele držela skupinka uprchlíků, která měla v jednu chvíli až sedmiminutový náskok. V posledních kilometrech z ní zbyl pouze Jens Voigt, ale i toho nakonec zrychlující peloton dostihl.

O prvenství se pak hlásil Kolumbijec Mauricio Soler, jeho nástup však také zlikvidovalo trio nejlepších několik desítek metrů před cílem. V závěrečných metrech došly síly také Lanci Armstrongovi, jenž na nejlepší ztratil 15 sekund. Po dojezdu vypadal vyčerpaný, nechtěl se bavit s novináři a popoháněl týmový doprovod, který se opozdil s občerstvením.

Podle očekávání nestačil v závěru sprinter Alessandro Petacchi a nadobro opustil přední pozici průběžného pořadí. Na té se usadil Lövkvist z týmu Columbia, jen dvě sekundy na něj ztrácí celkový vítěz z předloňského roku Di Luca.

"Tenhle první týden je pro mě velmi důležitý, protože pak je časovka, a ta mi nesedí," nechal se slyšet Di Luca. "Dnes jsem chtěl vyhrát pro svou oblast," dodal rodák z provincie Abruzzo, která byla nedávno postižena zemětřesením.

Ve středu peloton čeká ještě náročnější den se závěrečným dvacetikilometrovým stoupáním do Alpe di Siusi.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 4. etapa: Padova - San Martino di Castrozza (162 km):
1. Di Luca 4:15:03, 2. Garzelli, 3. Pellizotti (všichni It.), 4. Soler (Kol.), 5. Simoni (It.), 6. Leipheimer (USA), 7. Lövkvist (Švéd.), 8. Basso (It.), 9. Meňšov (Rus.), 10. Arroyo (Šp.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Lövkvist 13:05:28, 2. Di Luca -2, 3. Rogers (Austr.) -6, 4. Popovyč (Ukr.), 5. Leipheimer oba -26, 6. Armstrong (USA) -28, 7. Pellizotti -32, 8. Cunego, 9. Bruseghin (oba It.) oba -42, 10. Sastre (Šp.) -49.

Reklama

Související témata: