Hlavní obsah

Vicemistr světa v cyklokrosu Štybar chce startovat na ME bikerů

ESSEN

Start na mistrovství Evropy v cross country na horských kolech v nizozemském Zoetermeeru je cílem dvojnásobného cyklokrosového vicemistra světa Zdeňka Štybara. Ten má za sebou zatím dva starty na bikových okruzích a neodradily ho ani výsledky, které nebyly nijak oslnivé.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

"Zatím jsem oba starty bral jako přípravu či zábavu. Neabsolvoval jsem ani žádný specifický bikový trénink, ale to se změní. Chtěl bych si vybojovat nominaci na mistrovství Evropy," řekl ČTK Štybar.

Poprvé usedl na horské kolo v závodě v prvním podniku letošního Světového poháru v belgickém Houffalize a dojel na 100. místě. "Startoval jsem úplně zezadu, protože jsem neměl žádné body. Dostal jsem číslo 217 a na startu nás bylo 218. Stoupnul jsem si asi dva metry za balík a čekal jsem, jaká strana se mi otevře, abych aspoň pár lidí předjel," řekl.

V prvním větším stoupání se skutečně začal posouvat vpřed, pak ho ale zbrzdil nečekaný manévr jednoho ze soupeřů. "Já se zamotal do pásky vymezující trať, a než jsem nasedl zpátky na kolo, byl jsem zase asi 210.," uvedl Štybar.

Některé soupeře předjížděl i potřetí

Poté se znovu propracoval přibližně na 130. místo, když jej potkala další nepříjemnost - defekt. "Musel jsem dávat pěnu do gumy a zase jsem ztratil. Poté jsem některé soupeře předjížděl i potřetí," popsal český cyklista.

Přesto měl ze závodu dobrý pocit. "Byl to první test, nic víc. Věděl jsem, že když jedu úplně zezadu, tak nemám šanci na nějaký převratný výsledek. Přesto nebýt pádu a defektu, mohlo to být o něco lepší, ale i tak jsem spokojen," pokračoval Štybar, který startem v závodě SP splnil první nominační kritérium pro ME.

O minulém víkendu se při Poháru Beneluxu v belgickém Averbode již tlačil do elitní desítky, nakonec dojel jedenáctý. První dvě místa obsadili rovněž cyklokrosaři Sven Nijs z Belgie a Thijs Al z Nizozemska, až třetí skončil první muž bikového světového žebříčku Julien Absalon z Francie.

Šanci má i na dobrý výsledek, říká Slavíček

Štybar je kvůli svému cíli ve spojení i s reprezentačním koučem bikerů Janem Slavíčkem. "V Houffalize objel závod v pohodě, ale rozhodující bude, jak si povede v domácí konkurenci. Já si ale myslím, že jeho šance jet na ME je veliká, a navíc věřím, že má šanci i na dobrý výsledek," řekl Slavíček.

Je přesvědčen o tom, že Štybarova výkonnost v terénu rapidně poroste. "Do naší špičky by se měl rychle dostat a navíc na ME čeká na jezdce spíše cyklokrosová trať s krátkými kopečky," dodal Slavíček.

O víkendu absolvuje Štybar první závod Českého poháru v Bystřici pod Hostýnem. "Tam ale ještě žádný velký výsledek nečekám. Dnes mě čeká silniční závod v Belgii, domů přijedu až v pátek a sobotu se jede závod. V České Kamenici koncem května by to již mohlo být lepší a doufám, že v Boskovicích 6. června už bude má forma slušná," dodal Štybar, který bude startovat i na mistrovství republiky 18. července v Karlových Varech.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články