Hlavní obsah

Cyklistům Astany došla trpělivost a naplánovali protestní akci

INNSBRUCK

Cyklisté stáje Astana si na protest proti tomu, že nedostávají mzdu podle smluvených podmínek, obléknou v dnešní etapě Gira d'Italia dresy bez sponzorských log. Pouze jediný Kazach v týmu Andrej Zejc pojede v tradičním trikotu.

Článek

Stáj se potýká s vážnými finančními problémy, neboť ekonomika Kazachstánu vážně strádá pod tíhou globální krize. "Jsme důležitým prvkem závodu a nechceme předstírat, že je vše OK. Není. Jezdci dostali pouze plat za dva měsíce. Vysvětlil jsem situaci kazachstánské federaci a ptal se na řešení situace. Odpověď jsem ale nedostal," povzdechl si týmový manažer Johan Bruyneel.

Jezdci budou mít na dresech pouze logo Armstrongovy nadace Livestrong, značku kol a příslušenství a jediného sponzora KazMunayGas. "Ti zaplatili. Všichni ostatní ne," zdůraznil Bruyneel, podle jehož slov protestní akce potrvá do té doby, než budou uhrazeny všechny pohledávky.

Tým, jehož součástí je i sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong, musí vyřešit své problémy do konce května. V opačném případě mu hrozí vyloučení ze závodů UCI.

Na Giru má z Astany největší šanci na celkové prvenství Levi Leipheimer, jemuž patří průběžně čtvrtá příčka se ztrátou 43 sekund na domácího Danila di Luku.

Reklama

Související témata: