Hlavní obsah

Deštivou etapu Gira vyhrál Nor Hagen, v růžovém zůstal Di Luca

CHIAVENNA

Sedmou etapu Gira d'Italia, která za deště zavedla peloton zpět do Itálie, vyhrál ve spurtu pětičlenné skupiny uprchlíků Nor Edvald Boasson Hagen. Růžový trikot si po pátečních 244 kilometrech udržel italský cyklista Danilo di Luca, jenž se stejně jako většina favoritů držel v hlavním poli a snažil se na mokré trati vyhnout nehodě.

Článek

Etapa, která odstartovala v rakouském Innsbrucku a přes švýcarské zimní středisko Svatý Mořic vedla do italské Chiavenny, se rozhodovala v závěrečném třicetikilometrovém sjezdu. V něm si nejprve vytvořil riskantní jízdou až minutový náskok Alessandro Bertolini, jehož později dostihli další čtyři jezdci.

Jednadvacetiletý Boasson Hagen z týmu Columbia-Highroad zaútočil po téměř šesti hodinách jízdy zhruba 150 kilometrů před cílem a nechal za sebou Jihoafričana Roberta Huntera a Rusa Pavla Brutta. Jezdci v pelotonu přijeli do cíle v poklidném tempu, protože kvůli nebezpečným podmínkám organizátoři započítávali čas do celkového pořadí tři kilometry před plánovaným finišem.

Dnešek na Giru ozvláštnili také cyklisté stáje Astana včetně hvězdného Lance Armstronga, kteří si na protest proti tomu, že nedostávají mzdu podle smluvených podmínek, překryli sponzorská loga na dresu bílou fólií. V tradičním trikotu měl jet pouze jediný Kazach v týmu Andrej Zejc.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 7. etapa (244 km):
1. Boasson Hagen (Nor.) 5:56:53 hod., 2. Hunter (JAR), 3. Brutt (Rus.), 4. Vigano, 5. Bertolini (oba It.) všichni stejný čas, 6. Grivko (Ukr.) -31, 7. Goss, 8. Davis (oba Austr.), 9. Förster (Něm.), 10. Swift (Brit.) všichni -40.
Průběžné pořadí:
1. Di Luca (It.) 28:08:48, 2. Lövkvist (Švéd.) -5, 3. Rogers (Austr.) -36, 4. Leipheimer (USA) -43, 5. Meňšov (Rus.) -50, 6. Basso (It.) -1:06, 7. Sastre (Šp.) -1:16, 8. Horner (USA) -1:17, 9. Pellizotti (It.) -1:27, 10. Arroyo (Šp.) -1:41.

Reklama

Související témata: