Hlavní obsah

Osmou etapu na Giru vyhrál běloruský cyklista Sivcov

BERGAMO

Běloruský cyklista Konstantin Sivcov ze stáje Columbia vyhrál osmou etapu Gira d'Italia, která vedla z Morbegna do Bergama. V celkové pořadí si díky bonusovým sekundám za třetí místo polepšil lídr Danilo di Luca, jenž má nyní před Švédem Thomasem Lövkvistem náskok 13 sekund.

Článek

Rozhodující chvíle sobotní etapy přišla 15 kilometrů před cílem, kdy se Sivcov vydal do sólového úniku. Přestože jeho náskok nebyl nijak výrazný, dokázal ho udržet až do úzkých ulic Bergama s obtížnými úseky na dlažebních kostkách. Hlavní peloton dovedl do cíle vítěz páteční etapy a Sivcovův týmový kolega Edvard Boasson Hagen z Norska.

Dlouho v ohrožení byl růžový trikot Di Luky, jenž si nechal při stoupání na Colle del Gallo 30 km před cílem ujet silnou skupinu, ve které nechyběla řada favoritů na celkové prvenství. Díky práci svého týmu LPR však nakonec ztrátu vymazal. "Neměl jsem strach, když zaútočili. Věděl jsem, že mám silný tým," pochválil své kolegy Di Luca.

Chvilkové únavy obou částí pelotonu využil zanedlouho Sivcov a dojel si pro premiérový úspěch v tomto závodu. Šestadvacetiletý cyklista, jenž dlouhodobě žije právě v bergamském regionu, potvrdil své kvality již loni celkovým triumfem při závodu Kolem Georgie. Tam bývalý mistr světa do 23 let porazil i takové hvězdy, jakými jsou Levi Leipheimer nebo Oscar Sevilla. "Tohle je ale největší vítězství kariéry, dokonce lepší než při mistrovství světa, neboť mě sledovala manželka a v cíli mě objala," radoval se Sivcov.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 8. etapa: Morbegno - Bergamo (209 km):
1. Sivcov (Běl.) 5:04:34, 2. Boasson Hagen (Nor.), 3. Di Luca (It.), 4. Rogers (Austr.), 5. Pellizotti, 6. Garzelli, 7. Cunego (všichni It.), 8. Rodriguez (Šp.), 9. Bruseghin (It.), 10. Rohregger (Rak.) všichni -21.
Průběžné pořadí:
1. Di Luca 33:13:35, 2. Lövkvist (Švéd.) -13, 3. Rogers -44, 4. Leipheimer (USA) -51, 5. Meňšov (Rus.) -58, 6. Basso (It.) -1:14, 7. Sastre (Šp.) -1:24, 8. Horner (USA) -1:25, 9. Pellizotti -1:35, 10. Arroyo (Šp.) -1:49.

Reklama