Hlavní obsah

Etapa Gira se po protestu cyklistů nepočítala, vyhrál Cavendish

MILÁN

Devátou etapu Gira d'Italia, jež se celá jela v Miláně, v neděli vyhrál Brit Mark Cavendish. Výsledky se nicméně nezapočítávaly do celkového pořadí kvůli rebelii cyklistů, podle nichž byl závod v ulicích města o délce 163 kilometrů příliš nebezpečný.

Článek

Impulzem pro protest jezdců byla sobotní nehoda Španěla Pedra Horrilla, jenž spadl ve sjezdu do šedesátimetrové strže a s vážnými zraněními je v nemocnici. Zástupci pelotonu žádali organizátory, aby se v Miláně nejelo naostro, ti jim však zprvu nevyhověli. Až když jezdci první část etapy absolvovali podprůměrnou rychlostí pod 30 km/h, rozhodli se pořadatelé výsledky pro celkové pořadí anulovat.

I tak se ale cyklisté i nadále projížděli Milánem poklidným tempem, povídali si a mávali divákům. Ti přišli oslavit 100 let od prvního ročníku Gira, jež tradičně v Miláně končí, a pro slabé nasazení jezdců neměli příliš pochopení.

Peloton proto dokonce na několik minut zastavil a cyklisté se snažili lidem vysvětlit svůj postoj. "Neměli jsme jistotu, že dnešní trať bude bezpečná pro naše zdraví. Omlouváme se veřejnosti, doufáme, že naše přání pochopí," řekl do mikrofonu divákům lídr závodu Danilo di Luca, jehož při proslovu doprovázela americká hvězda Lance Armstrong.

Vystrašila zaparkovaná auta uprostřed silnice

Ne všichni cyklisté však byli s rozhodnutím, které se "upeklo" až po startu, spokojeni. "Po prvním okruhu Lance řekl, že bychom tady neměli jet. Taková rozhodnutí by se však měla dělat už před startem, jinak z toho bude velký zmatek, což se teď stalo," uvedl domácí cyklista Filippo Pozzato.

Podle Di Luky jezdce po odjetí prvního patnáctikilometrového okruhu vystrašila například zaparkovaná auta uprostřed silnice a tramvajové ostrůvky.

Ředitel závodu Angelo Zomegnan neměl pro protesty cyklistů pochopení. "Když závod odstartuje, měl by také skončit. Oklamali fanoušky," řekl na adresu jezdců a pak si rýpl i do Armstronga. "Tenhle okruh vyžadoval výbušný styl jízdy. Chtělo to, aby jezdci zvedli zadky ze sedel, a některým, kteří už nejsou nejmladší, se do toho nechtělo. Vypadá to, že jsou jejich nohy pomalejší a jejich jazyky delší," dodal ředitel Gira.

Své bývalé kolegy kritizoval i někdejší fenomenální sprinter Mario Cipollini. "Milán si takové zacházení nezasloužil. Nerozumím tomu. Riskujete, jakmile sednete na kolo, a všichni to vědí".

V pondělí je na Giru volný den.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 9. etapa (163 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:16:13 hod., 2. Davis (Austr.), 3. Farrar (USA), 4. Goss (Austr.), 5. Petacchi (It.), 6. Förster (Něm.), 7. Hunter (JAR), 8. Vigano (It.), 9. Haddou (Fr.), 10. Fothen (Něm.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Di Luca (It.) 37:29:48, 2. Lövkvist (Švéd.) -13, 3. Rogers (Austr.) -44, 4. Leipheimer (USA) -51, 5. Meňšov (Rus.) -58, 6. Basso (It.) -1:14, 7. Sastre (Šp.) -1:24, 8. Horner (USA) -1:25, 9. Pellizotti (It.) -1:35, 10. Arroyo (Šp.) -1:49.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články