Hlavní obsah

Di Luca vyhrál královskou etapu Gira a zvýšil své vedení

PINEROLO

Lídr průběžného pořadí Danilo di Luca vyhrál na Giru d'Italia úterní královskou etapu a zvýšil svůj náskok v čele závodu. Italský cyklista dojel po 262 kilometrech do cíle v Pinerolu deset sekund před svými pronásledovateli a celkově už vede o minutu a 20 sekund.

Článek

Třiatřicetiletý Di Luca se odpoutal od kolegů z úniku několik kilometrů před cílem desáté etapy a po šesti a půl hodinách jízdy si vychutnal sám triumf. Druhý byl jeho krajan Franco Pellizotti, jenž ve spurtu vedoucí skupinky porazil Rusa Denise Meňšova. Ve stejném čase s nimi dojel také loňský vítěz Tour de France Carlos Sastre ze Španělska.

Dvojnásobný vítěz Vuelty Meňšov se posunul na druhé místo průběžného pořadí za di Luku, třetí je s odstupem dalších 13 sekund Australan Michael Rogers. "Tahle etapa mi sedla. Během volného dne jsem znovu načerpal síly, což bylo důležité, protože dnes to byla hodně dlouhá trasa, skoro jako jednodenní klasika," uvedl šampion Gira z roku 2007 Di Luca.

Po relativně rovinaté středeční etapě bude jeho růžový trikot v ohrožení ve čtvrtek v dlouhé šedesátikilometrové jízdě proti chronometru. Očekává se, že v ní na jeho pozici zaútočí mnohem lepší časovkáři Meňšov, Rogers, či průběžně čtvrtý Američan Levi Leipheimer. "Mým cílem bylo udržet si růžový trikot do časovky. Teď se budeme muset snažit ho uhájit," uvedl Di Luca.

Během nejdelší etapy letošního ročníku Gira absolvovali cyklisté po dni volna také stoupání do nejvyššího bodu, jímž bylo lyžařské středisko Sestriére 2035 metrů nad mořem. V něm se objevil jako první vítěz Gira z roku 2000 Stefano Garzelli, jenž měl v jednu chvíli v čele až šestiminutový náskok.

Pětatřicetiletého Itala však 25 km před cílem dojela dvojice Andrij Grivko, Giovanni Visconti a před závěrečným stoupáním se k nim připojila Di Lukova skupina. Lídr závodu si vytvořil rozhodující náskok především díky riskantní jízdě ve sjezdu a vedení udržel.

Ve druhé skupině s odstupem půl minuty dojel sedminásobný šampion Tour de France Lance Armstrong, jenž na Di Luku ztrácí už pět a půl minut. "Byla to hodně tvrdá etapa a Di Luca v ní ukázal, že má růžový trikot právem. Jel skvěle," uvedl Armstrong.

Těsně před startem etapy zasáhla Giro tragická událost, kdy po nehodě na motocyklu zemřel devětašedesátiletý italský novinář Fabio Saccani. Během předávání trikotů po skončení etapy ho organizátoři uctili minutou ticha.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (262 km):
1. Di Luca 6:30:43 hod., 2. Pellizotti (oba It.), 3. Meňšov (Rus.), 4. Sastre všichni -10, 5. Arroyo (oba Šp.), 6. Soler (Kol.), 7. Basso (It.) 29, 8. Leipheimer (USA), 9. Rodríguez (Šp.), 10. Rogers (Austr.) všichni -29.
Průběžné pořadí:
1. Di Luca 44:00:11 hod., 2. Meňšov -1:20, 3. Rogers -1:33, 4. Leipheimer -1:40, 5. Pellizotti -1:53, 6. Sastre -1:54, 7. Basso -2:03, 8. Lövkvist (Švéd.) -2:12, 9. Arroyo -2:35, 10. Simoni (It.) -2:58.

Reklama