Hlavní obsah

Cyklo Jizerská padesátka očekává tisícovku bikerů

Přes 1000 bikerů očekávají pořadatelé 9. ročníku Jizerské 50 na kolech, která se uskuteční tento víkend v Jizerských horách. Jen na internetu se do konce května zaregistrovalo 680 závodníků, což je o 200 více než v minulém roce. Cyklisté se ale mohou hlásit až do sobotního rána, řekl v úterý novinářům mluvčí soutěže Tomáš Leixner.

Foto: archiv

Cyklo Jizerská 50 - ilustrační foto.

Článek

Trasy závodu Cyklo Patria Direct Jizerská 50 se od loňska nezměnily. "Pojede se stejně jako v minulém roce, a to na trase 60 a 26 kilometrů, součástí závodu je také soutěž pro děti," připomněl Leixner. Na startu se objeví profesionální sportovci, závod je ale určený hlavně pro lidi, kteří mají rádi cyklistiku a sportování v přírodě.

Hlavní závod odstartuje v sobotu v 9:30 v Bedřichově a tam je i cíl. "Nejvíce bikerů se vydá na šedesátikilometrovou trasu, do níž odstartují kvůli bezpečnosti ve čtyřech vlnách podle výkonnosti," podotkl Leixner. Mezi přihlášenými je i 17 Němců a také osm nevidomých sportovců, kteří pojedou na tandemových kolech. Na kratší okruh se poprvé vydají také koloběžkáři.

Loňský vítěz Jaroslav Kulhavý se závodu nezúčastní. K favoritům bude zřejmě patřit běžec na lyžích Martin Koukal a v ženské kategorii pak i Zuzana Kocumová, která vloni vyhrála. Ta má, spolu se Stanislavem Řezáčem, velkou šanci získat titul Král a Královna Jizerských hor, který je určen pro závodníky absolvující zimní a cyklistickou Jizerskou 50. Na lyžích skončili oba dva letos na třetím místě. Ve startovní listině je i několikanásobný mistr ČR na horských kolech Radim Kořínek nebo profesionální boxer Lukáš Konečný.

Doprovodnou akcí závodu je páteční desetikilometrový prolog z Liberce do Bedřichova, v němž se objeví Josef Zimovčák na svém historickém kostitřasu, ale i cyklokrosař Radomír Šimůnek nebo kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Závod zajišťuje 120 pořadatelů. "Na regulérnost dohlíží 30 kontrol a 20 rozhodčích," dodal Leixner. Na trati jsou také tři občerstvovací stanice s padesátičlennou obsluhou. Generální partner vyhradil prize money pro tři nejlepší muže a ženy. První cena v mužské kategorii je 10 000 a pro ženy 5000 korun.

Reklama