Hlavní obsah

Podle Kohla mohla mít pozitivní test celá elitní desítka Tour

PAŘÍŽ

Rakouský cyklista Bernhard Kohl, který si od listopadu odpykává dvouletý trest za užívání krevního dopingu CERA, pro deník L'Equipe prohlásil, že všichni z první desítky loňské Tour de France by mohli být také pozitivně testováni.

Článek

Kohl v roce 2008 vyhrál na Tour vrchařskou soutěž a byl celkově třetí, ale když přišlo na řadu dodatečné prozkoumání vzorků, tak už tušil, že bude odhalen. "Je zle, ale je zle pro všechny," říkal si Kohl. "Mnoho dalších si vzalo (zakázané látky)," tvrdil cyklista.

Kohl se pak sám sebe v rozhovoru pro francouzský deník ptal, jak by organizátoři reagovali. "Diskvalifikovali by všechny? Odpověděl jsem si, že toho nedováží. A kupodivu, jen tři z nás chytili. Jsem přesvědčen, že celá desítka by mohla být pozitivně testována," uvedl Kohl, který letos mimo jiné prohlásil, že bez zakázaných látek nemá smysl závodit. Vedle něj byli ještě dodatečně potrestáni Ital Riccardo Ricco a německý reprezentant Stefan Schumacher.

Sedmadvacetiletý Kohl uvedl, že poprvé užil krevního doping již v roce 2007. A při loňské Tour de France dostal celkem tři krevní transfúze. "První po šesté etapě, druhou před Pyrenejemi a poslední před Alpami," konstatoval a jmenoval bývalého manažera Stefana Matschinera, který mu údajně s výměnou krve pomáhal.

Kohl si sám injekčně aplikoval CERA, vylepšenou formu EPO, tři dny před startem Tour. Uvedl ovšem, že nešlo o organizovaný doping jeho bývalým týmem Gerolsteiner. "Nefungoval uvnitř systém na užívání dopingu, ale myslím, že mohli tušit, co děláme," mínil Kohl.

Reklama

Související témata: