Hlavní obsah

Kreuziger: Kondice je dobrá, Tour de France se rozhodně nemusím bát

Jan KrůtaSport.czPrávo

Dvoutýdenní dřinu v italských horách má za sebou český cyklista Roman Kreuziger. Závodníka stáje Liquigas čeká obhajoba vítězství v závodu Kolem Švýcarska a v červenci vrchol sezóny - Tour de France. „V pondělí jme na závěr soustředění jeli výkonnostní test a dopadl celkem dobře,“ líčí v rozhovoru pro Právo Kreuziger.

Článek

Dva týdny jste trénoval ve vysokohorském středisku San Pellegrino. Jak se cítíte?

Všechno proběhlo v pohodě. Teď je to akorát měsíc, co nezávodím. Podle tréninků můžu soudit, že kondice špatná není. Rozhodně se nemusím bát nadcházejících závodů Kolem Švýcarska a Tour de France.

Co vám ta příprava v horách dala?

Člověk se od rána do večera pohyboval v kopcích. Tréninky byly často hodně náročné, moc jsme se nešetřili. V horách jsme jezdili i šest hodin, nastoupali jsme spoustu metrů. Uvidím, co to se mnou udělá v závodech. V pondělí jme na závěr soustředění jeli výkonnostní test a dopadl celkem dobře. Každopádně to soustředění splnilo účel, určitě mi to pomůže.

Nebylo to na San Pellegrinu nudné? Byl jste tam přes dva týdny, se stejnými lidmi...

Vůbec, žádná ponorka se nekonala. Navíc člověk přijel z tréninku tak utahaný, že si dal akorát masáž, došel na večeři a byl rád, že si lehne. Na chatě, kde jsme bydleli, jsme s sebou měli svého maséra, kuchaře a ten nám občas uvařil, na co jsme měli chuť. Jednou byla i pizza.

Omezujete se vzhledem k blížícím se vrcholům sezóny v jídle?

Třikrát týdně pizzu si rozhodně dát nemůžu. To soustředění bylo trochu i na shazování váhy. Já už jsem třeba teď na nějakých 67,5 kila, což jsem měl vloni v půlce Tour. Omezil jsem sladké, jím hlavně maso, ovoce, zeleninu a těstoviny. Vše v rozumném množství.

V sobotu startuje závod Kolem Švýcarska, kde obhajujete loňské prvenství. Věříte si i tentokrát na vítězství?

To se dopředu strašně těžko odhaduje. Až závod ukáže, jak na tom po tvrdém tréninku budu. Nechávám to otevřené. Buď se povede zajet dobrý výsledek, nebo ne. Doufám, že moje forma bude den ode dne lepší, ale zároveň mě zanedlouho čeká Tour a tam bych chtěl být opravdu v top kondici.

Koho považujete za své největší soupeře?

Já to nijak dopředu nestudoval. Vím, že tam pojedou bratři Schleckové, oba budou určitě dobří. K tomu možná Ital Cunego a dál netuším. Je jasné, že tam nebudou úplně všichni, protože řada dobrých závodníků, kteří se chystají na Tour, teď jede Dauphiné Libéré.

Týden po Švýcarsku se v Bánovcích nad Bebravou koná společné mistrovství republiky se Slováky. Budete tam startovat?

Na 99 procent s tím nepočítám. Potřebuji trénovat před Tour a spíš se v týdnu po Švýcarsku vrátím na pár dní do hor. Možná znovu na San Pellegrino.

Už má váš tým jasno o sestavě pro Tour de France?

Jasno je o čtyřech lidech. Já s Nibalim bychom měli být lídři. Pak pojede Pellizotti, který byl třetí na Giru a na Tour by nám měl pomáhat. A pokusí se o dílčí výsledek. Jistou nominaci má i Bennati. O definitivní sestavě se rozhodne až po Švýcarsku.

Byl jste si v rámci tréninku projet některé obávané kopce letošní Tour?

Vyzkoušel jsem si jen prolog v Monte Carlu. Zbytek uvidím až v závodě. Projíždět nejtěžší úseky má smysl jen v případě, že tam člověk jede bojovat o vítězství. A to ještě není můj případ. Možná za pár let.

Reklama