Hlavní obsah

Kokainový hříšník Boonen může závodit na Tour de France

PAŘÍŽ

Cyklista Tom Boonen může navzdory druhému pozitivnímu nálezu na kokain závodit na blížící se Tour de France. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) totiž nestihne do začátku slavného závodu (4. července) ukončit s belgickým jezdcem disciplinární řízení a Boonenovi tak podle pravidel nic nebrání ve startu.

Článek

"Pořád si stojím za tím, že musí dostat trest. Je to ale delší proces," řekl dnes agentuře AFP prezident UCI Pat McQuaid. "I kdybychom to stihli uzavřít o konce června, může se odvolat a stejně se to protáhne. Takže dokud se nezmění pravidla, Boonen může závodit," dodal.

Ředitele Tour Christiana Prudhomma rozhodnutí UCI šokovalo. "Právě jsme se to dozvěděli. Budeme potřebovat dva tři dny, abychom rozhodli, jestli ho na Tour pozveme," uvedl.

Osmadvacetiletý Boonen měl na konci dubna pozitivní test na kokain při mimosoutěžní kontrole. V takovém případě není droga považována za nedovolenou látku, ale protože šlo o jeho druhý prohřešek tohoto typu, hrozí mu od UCI až šestiměsíční trest. Po loňském pozitivním testu na kokain Boonen potrestán nebyl, ale přišel kvůli tomu o účast na závodě Kolem Švýcarska a Tour de France, protože ho tam organizátoři nechtěli.

Letošní Tour má být kvůli častým dopingovým aférám podle McQuaida nejpřísněji kontrolovanou sportovní akcí. Na 180 cyklistů čeká přes 500 testů, padesátka vybraných jezdců bude navíc kontrolována častěji. Jedná se zejména o favority, ale také o závodníky, u kterých takzvaný biologický pas odhalil různé nejasnosti.

Reklama