Hlavní obsah

Cyklista Valverde uhlídal soupeře a dál vede Dauphiné Libéré

Španělský cyklista Alejandro Valverde se přiblížil obhajobě titulu v závodu Dauphiné Libéré poté, co v páteční náročné horské etapě uhlídal své největší soupeře a uhájil vedení v průběžném pořadí. Šestou alpskou etapu s cílem ve francouzském Brianconu vyhrál díky nástupu v závěru 106 kilometrů dlouhé trati domácí specialista na úniky Pierrick Fedrigo.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Španělský cyklista Alejandro Valverde

Článek

Valverde, jenž dostal v květnu kvůli svému zapletení do dopingové aféry Operación Puerto dvouletý zákaz startů v Itálii a příliš vítán není ani ve Francii, dojel se ztrátou 4:12 minuty na 16. místě. Ve stejném čase dorazil do cíle průběžně třetí jeho krajan Alberto Contador i Australan Cadel Evans, který na druhém místě dál zaostává o 16 sekund.

Contador se pokusil Valverdemu v závěrečném stoupání ujet, útok mu ale nevyšel. "Albertův atak udělal z těžkého dne v horách ještě těžší," řekl v cíli kapitán stáje Caisse d'Epargne. "Zítra nás čeká nejtěžší etapa celého Dauphiné Libéré s třemi těžkými stoupáními a tam se nejspíš závod rozhodne," dodal.

V sobotu čeká peloton 157 kilometrů dlouhá etapa z Brianconu do Saint-Francois-Longchamp, na níž budou cyklisté muset zdolat mimo jiné dvě stoupání nejvyšší kategorie na 2556 m vysoký Col du Galibier a 2067 m vysoký Col de la Croix Fer. V neděli Dauphiné Libéré skončí v Grenoblu.

Do cíle závodu už nedorazí italská hvězda Ivan Basso, který sice ve čtvrtek vyjel na Mount Ventoux, ale pak kvůli horečce z Dauphiné Libéré odstoupil. Pátý muž nedávného Giro d'Italia byl v průběžném pořadí třicátý.

Reklama