Hlavní obsah

Kreuziger klesl v závodu Kolem Švýcarska z druhé na osmou příčku

Český cyklista Roman Kreuziger přišel ve čtvrté etapě závodu Kolem Švýcarska o druhé místo v průběžném pořadí a klesl na osmou pozici. Obhájce loňského prvenství v úterý dojel do cíle 197 kilometrů dlouhé trasy v hlavním poli, které ztratilo více než minutu na devítičlennou skupinu uprchlíků.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Průběžný lídr závodu Kolem Švýcarska Tadej Valjavec

Článek

Etapové vítězství vybojoval Dán Matti Breschel. Do žlutého trikotu vedoucího jezdce se oblékl Slovinec Tadej Valjavec, který skončil ve spurtu uprchlíků třetí. Kreuziger ztrácí na lídra závodu 42 sekund. Dosud vedoucí Švýcar Fabian Cancellara klesl na šestou příčku.

Cyklisté absolvovali hned na úvod čtvrté etapy nejnáročnější stoupání devítidenního závodu. Před 2108 metrů vysokým Gotthardpassem se utvořila v čele zhruba třicetičlenná skupina, v níž byl nejlépe postaveným jezdcem dosud pátý Tony Martin. Německý jezdec si dělal zálusk na žlutý trikot, v závěru mu ale došly síly a mezi devítkou nejlepších se neudržel.

Prosadil se naopak Slovák Peter Velits, jenž si díky čtvrtému místu polepšil na průběžnou třetí pozici.

Sprinterské týmy podcenily situaci

"Když odjela ta velká skupina, měli jsme v ní Santaromitu a Zaugga. Bylo tam dlouho asi třicet lidí, takže se to pak sjíždělo těžko, i když jsme v závěru hodně stáhli. Podle mě to trošku podcenily týmy jako Rabobank nebo Cervélo, které mají dobré sprintery," uvedl na svém webu Kreuziger, jenž v pondělí na mokru spadl a dnes pociťoval následky.

"Nebylo to zdaleka ideální, ty rány jsem cítil. Celkově to byla velmi tvrdá a rychlá etapa. Jsem poměrně unavený," řekl český cyklista.

Ve středu čeká cyklisty královská etapa se čtyřmi vrchařskými prémiemi. Na 202 kilometrech musí peloton zvládnout 1800 metrů vysoký Arlbergpass i závěrečný výšlap na Ladis. "Snad se budu cítit líp. Valjavec může klidně 'žluťáka' udržet, vypadá hodně dobře. Já jsem v klidu, protože Švýcarsko jedu jako přípravu na Tour. Uvidíme, jak to půjde dál," uvedl Kreuziger.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska - 4. etapa (197 km):
1. Breschel (Dán.) 5:01:34, 2. Iglinskij (Kaz.), 3. Valjavec (Slovin.), 4. P. Velits (SR), 5. Zaugg (Švýc.), 6. A. Schleck (Luc.) všichni stejný čas, , ...46. Kreuziger (ČR) -1:04.
Průběžné pořadí:
1. Valjavec 13:27:57, 2. A. Schleck -2, 3. P. Velits -11, 4. Rohregger (Rak.) -13, 5. Zaugg -14, 6. Cancellara (Švýc.) -20, ...8. Kreuziger -42.

Reklama