Hlavní obsah

Kreuziger dojel v královské etapě Kolem Švýcarska šestý

Šesté místo obsadil český cyklista Roman Kreuziger v královské páté etapě závodu Kolem Švýcarska. Z vítězství se po 202 kilometrech a horském dojezdu do Serfausu radoval domácí Michael Albasini před krajanem Fabianem Cancellarou a Italem Damianem Cunegem.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Roman Kreuziger během Závodu kolem Švýcarska

Článek

Obhájce loňského prvenství Kreuziger se díky středečnímu úspěchu posunul v průběžném pořadí z osmé na čtvrtou příčku. Ve žlutém trikotu se udržel Slovinec Tadej Valjavec, jenž dojel rovněž v přední skupině.

Český cyklista nebyl se svým výkonem spokojen. "Chtěl jsem víc a asi to mohlo být lepší. Mrzí mě úplný závěr. Trochu jsem tam zaspal, byla to moje chyba. Navíc mě nechtěně asi na kiláku zavřel Frank Schleck," uvedl na svém webu Kreuziger.

Na občerstvovací stanici před závěrečným stoupáním měnil kolo. "Je to novinka - kolo speciálně do hor. Je to vyloženě tvrdé kolo na těžké kopce a byl jsem s ním spokojen. Na Tour ho určitě budu používat," prohlásil.

Na Valjavce stále ztrácí 42 sekund, takže závod je dál otevřený. "Budu bojovat dál, i když pořád platí, že z našeho týmu by měl jet nejlépe hlavně Zaugg. Všechno je otevřené, čekají nás ještě dva dojezdy na kopci a závěrečná časovka," řekl třiadvacetiletý jezdec stáje Liquigas.

Překvapením závodu je Švýcar Fabian Cancellara. Elitní časovkář drží s nejlepšími krok i v horách a patří mu průběžné třetí místo jen 14 sekund za Valjavcem. "Všichni jsme byli překvapeni, že s námi vydržel až do konce. Je vidět, že má před Tour formu. Jestli přežije i sobotní dojezd do Crans Montany, tak klidně může vyhrát, protože určitě něco najede v závěrečné časovce," míní Kreuziger.

Jeden z favoritů Andy Schleck ztratil v královské etapě na vítěze více než minutu a vypadl z první desítky celkového pořadí.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska - 5. etapa (202 km):
1. Albasini 5:24:04, 2. Cancellara (oba Švýc.), 3. Cunego (It.), 4. Zaugg (Švýc.), 5. Karpec (Rus.), 6. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Valjavec 18:52:01, 2. Zaugg, 3. Cancellara oba -14, 4. Kreuziger -42, 5. Klöden -45, 6. Martin (oba Něm.) -55.

Reklama