Hlavní obsah

Cavendish vyhrál podruhé spurt v závodu Kolem Švýcarska

Šestou etapu závodu Kolem Švýcarska vyhrál v hromadném finiši britský cyklista Mark Cavendish. Nejlepší spurtér současnosti za sebe odsunul trojnásobného mistra světa Španěla Oscara Freireho a připsal si druhé etapové vítězství v tomto závodě a dvanáctý triumf v sezóně.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Britský cyklista Mark Cavendish (vlevo) oslavuje své vítězství v 6. etapě závodu Kolem Švýcarska.

Článek

"Dneska to byla hračka. Hincapie mi dobře připravil pozici a jen jsem projel kolem Hushovda. Ukázali jsme, že do spurtů máme nejlepší tým na světě," liboval si člen stáje Columbia-High Road.

Obhájce prvenství Roman Kreuziger dnes dojel do cíle 177,4 kilometru dlouhé etapy v hlavním poli a dál mu patří čtvrté místo v průběžném pořadí se ztrátou 42 sekund na Slovince Tadeje Valjavce.

Díky bonifikacím v průběhu etapy se k lídrovi závodu přiblížil Švýcar Fabian Cancellara. Vítěz úvodní časovky snížil svůj odstup ze čtrnácti na devět sekund a posunul se na druhou příčku místo svého krajana a Kreuzigrova kolegy ze stáje Liquigas Olivera Zaugga.

Cancellara vyhrál jednu rychlostní prémii

Cancellara vyhrál jednu rychlostní prémii, na další byl druhý a z Valjavcova náskoku ukrojil pět sekund. "Taky jsem to zkoušel, ale jeho prostě nepřelezu. Je vidět, že bojuje o každou vteřinu," uvedl Kreuziger na svém webu.

O úspěch se v dlouhém sólovém úniku pokoušel domácí Reto Hollenstein, jenž si vypracoval náskok až sedm a půl minuty. Zhruba 18 kilometrů před cílem ho však peloton dojel.

"Byla to jedna z těch klidnějších etap, i když hned první kopec se jel nadoraz a posledních 50 kilometrů taky, aby se zlikvidoval únik. Já se konečně cítil líp a snad jsem i našetřil nějaké síly," prohlásil Kreuziger. V pátek čeká peloton nejdelší etapa závodu, která měří 204 km, se závěrečným stoupáním do výšky 1000 metrů. "Trošku se bojím počasí. Hlásí déšť a to by bylo dvojnásobně těžké," dodal Kreuziger.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska - 6. etapa (178 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:18:26, 2. Freire (Šp.), 3. Gavazzi (It.), 4. Hushovd (Nor.), 5. Roelandts (Belg.), 6. Breschel (Dán.), ...31. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Valjavec (Slovin.) 23:10:27, 2. Cancellara -9, 3. Zaugg (oba Švýc.) -14, 4. Kreuziger -42, 5. Klöden -45, 6. Martin (oba Něm.) -54.

Reklama