Hlavní obsah

Boonen stejně jako loni přišel kvůli kokainu o Tour de France

PAŘÍŽ

Cyklista Tom Boonen nepojede Tour de France. Osmadvacetiletého Belgičana stejně jako loni organizátoři nechtějí na startu kvůli pozitivnímu testu na kokain.

Článek

"Jeho image je neslučitelná s Tour de France," citovala dnes agentura Reuters prohlášení společnosti Amaury Sport Organisation. Ta se rozhodla zabránit Boonenovi ve startu na Tour poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) oznámila, že ho nebude trestat

Boonen měl pozitivní test na kokain při mimosoutěžní kontrole na konci dubna. V takovém případě není droga považována za nedovolenou látku, ale protože šlo o jeho druhý prohřešek tohoto typu, hrozil mu od UCI až šestiměsíční trest. Unie se však nakonec rozhodla Boonena netrestat. "Na svou obranu předložil dost důkazů a my s ním proto nepovedeme disciplinární řízení," uvedla UCI v prohlášení.

Poprvé v těle mistra světa z roku 2005 našli drogu už loni. Tehdy ještě trest nedostal, ale přišel kvůli tomu o účast na závodě Kolem Švýcarska a Tour de France, protože ho tam organizátoři nechtěli.

Boonen v květnu na svou obhajobu uvedl, že za jeho potíže s kokainem může alkohol, po kterém nad sebou ztrácí kontrolu. "Když se jednou za rok napiju, stane se ze mě jiný člověk. Potřebuji pomoc. Někdo mě musí naučit co dělat, když se opiju," řekl tehdy.

Reklama